Kaderdebat – ChristenUnie Rijswijk: ‘Dienstbare overheid en veilige straten voor kinderen en vrouwen’

Kaderdebat – ChristenUnie Rijswijk: ‘Dienstbare overheid en veilige straten voor kinderen en vrouwen’

Tijdens het kaderdebat van 8 juli legde ChristenUnie-fractievoorzitter Maaike Harmsen de nadruk op drie kernpunten: een dienstbare overheid, een gezonde leefomgeving, en het recht van kinderen om veilig te kunnen fietsen in Rijswijk.

Ontbreken van regionale klimaatsubsidies
Harmsen sprak haar waardering uit voor het college en de toegankelijke kadernota: “Mooi om te zien dat wij komend jaar een sluitende begroting hebben. Nu nog de uitvoering, maar gezien de afgelopen jaren heeft dit college wel zijn best gedaan om financieel verantwoordelijk te werken en samen te werken. Complimenten daarvoor.” Tegelijkertijd uitte ze haar verbazing dat Rijswijk geen gebruik heeft gemaakt van regionale klimaatsubsidies: “Ik kan mij toch echt een motie en discussie herinneren waarin de raad opriep om zoveel mogelijk gebruik te gaan maken van klimaatsubsidies.”

Kleine foutjes niet beboeten
Over een dienstbare overheid zei Harmsen: “Een overheid die meedenkt met burgers, het makkelijk maakt om zaken te vinden op de website van de gemeente, een welkom entree van ons stadhuis en zaken die regelmatig nagekeken en besproken en verbeterd moeten worden, daar blijven we als ChristenUnie alert op.” Ze steunde dan ook het voorstel van de PvdA over coulance bij kleine fouten in aanvragen: “Boetes voor kleine foutjes hoeven niet geautomatiseerd uitgedeeld te worden. Die foutjes kunnen er zijn om wat voor reden dan ook.”

Schone en gezonde leefomgeving
Harmsen vroeg verder aandacht voor een gezonde leefomgeving. Ze wees op het belang van schone parken, koele straten en een bruisende Boogaard. Daarbij benadrukte ze de noodzaak van veiligheid voor vrouwen en meisjes: “De vrouw, het meisje is een biologische realiteit die eigen rechten heeft op het gebied van veiligheid.” Ze gaf aan dat deze termen in de gemeentelijke nota’s nauwelijks voorkomen: “Het woord vrouwen kwam daar drie keer voor, het woord meisje nul keer.”

Hou de kinderen veilig op straat
Het derde speerpunt was verkeersveiligheid voor kinderen. “Een fixatie op de auto in de verkeersdebatten hier leidt altijd tot een tunnelvisie, waarin al de andere verkeersdeelnemers en ons OV vergeten en niet meegenomen worden.” Harmsen diende daarom een motie in om kinderrechtenambassadeurs actief te betrekken bij verkeersmaatregelen. “Bij eventuele verkeersmaatregelen de kinderrechtenambassadeurs uit te nodigen en te participeren in de ontwikkeling en evaluatie van verkeersopgaven, waar kinderen en jongeren de kwetsbaarste deelnemers zijn.”

Inclusieve gemeenteraad
In haar afronding pleitte Harmsen voor meer ruimte voor debat: “Het is goed om ook ruimte te houden voor discussie in deze zaal – daarvoor zijn we hier.” Daarbij stelde ze de vraag wie er in het raadswerk allemaal (nog) niet goed vertegenwoordigd zijn: “Zouden ook niet chronisch zieken niet zo goed als jongeren een stoel of rolstoel moeten hebben dan in de zaal?”