Tentoonstelling 'Papieren Vrienden' in Huygens Museum

Op vrijdag 25 oktober opent de tentoonstelling 'Papieren vrienden' in het Huygens Museum in Voorburg. Deze bijzondere expositie toont unieke boeken uit de persoonlijke collectie van Constantijn Huygens, een belangrijke figuur uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Constantijn Huygens (1596-1687) was niet alleen dichter en schrijver, maar ook een gepassioneerd verzamelaar van boeken. Hij beschouwde zijn boeken als trouwe vrienden die hem hielpen met wijsheid en kennis. In de tentoonstelling zijn 16 bijzondere boeken te zien, samengesteld door gastconservator dr. Ad Leerintveld. Deze werken weerspiegelen Huygens’ brede interesses in kunst, wetenschap en literatuur.

Een van de hoogtepunten is een recent verworven boekje dat na meer dan 330 jaar terugkeert naar Huygens' buitenplaats Hofwijck. Dit kleine boekje, geschreven door de Franse auteur Estienne Tabourot, staat vol met woordspelingen en taalspelletjes. Het bevat Huygens’ motto en handtekening, wat het extra bijzonder maakt.

Naast nieuwe aanwinsten toont de tentoonstelling ook herontdekkingen uit de museumcollectie, zoals een exemplaar van Huygens’ dichtbundel 'Korenbloemen'. Dit boek bevat persoonlijke aantekeningen van Huygens, wat zijn verbinding met het werk versterkt.

De tentoonstelling is te zien van 25 oktober 2024 tot en met 28 februari 2025. Op de website is meer informatie te vinden.

van tot



ical
Google
outlook

[VIDEO] Nieuwe tentoonstelling 'Badru Temitayo. We are gods' in Rijswijks Museum

Vanaf 1 december tot en met 2 maart 2025 is de tentoonstelling 'Badru Temitayo. We Are Gods' te zien in het Rijswijks Museum. De tentoonstelling is gemaakt door de Nigeriaanse kunstenaar Badru Temitayo Taofeek. Rijswijk.tv sprak met Julia en Petra van het Rijswijks Museum.
Een medewerker van het museum vertelde over de indeling van het kunstwerk aan Rijswijk.tv: "We hebben hier twee ruimtes, de tuingalerij, waar eigenlijk meer van zijn figuratieve werk te zien is." Ook geeft ze aan dat in de grotere zaal zijn nieuwe textielinstallaties te zien zijn.

"Bij deze tentoonstelling duikt Badru eigenlijk heel diep in zijn Yoruba-wortels. Hij komt uit Nigeria, en daar zijn een van de belangrijkste geloven en talen de Yoruba-cultuur en religie." In de tuingalerij staan meer persoonlijke portretten van familieleden en kennissen, waarin hij bepaalde Yoruba-symbolen laat terugkomen; deze werken zijn figuratief. In de grote zaal zie je juist kunstwerken die abstracter zijn, maar ook nog veel symbolen bevatten die verwijzen naar de Yoruba-cultuur.

"Het Yoruba-geloof kent een oppergod en 401 kleinere orisa’s (goden of geesten) die zijn uitgezonden om de mensheid spiritueel te begeleiden." De cultuur spreekt van speciale hoedjes die op verschillende manieren gedragen kunnen worden. Draag je de hoed naar voren, betekent dat: "Het is een jongeman die nog aan het begin van zijn leven staat." Draag je de hoed naar achteren, dan is het een oudere man die wijsheid heeft. "Wat mooi is aan deze installatie is dat je hier alle hoedjes in een cirkel ziet liggen. Daarmee kun je eigenlijk een eigen Orisa aanspreken. Er liggen briefjes bij waarop je een wens mag schrijven. Het is een uitnodiging voor bezoekers om mee te doen aan de tentoonstelling."

van tot



ical
Google
outlook

Tentoonstelling 'Uit het depot!' in Museum Rijswijk

Van 1 december 2024 tot en met 2 maart 2025 presenteert Museum Rijswijk de bijzondere tentoonstelling Uit het depot!. Een unieke kans om verborgen schatten uit de museumcollectie te ontdekken.

Zoals in veel musea, bevindt een groot deel van de collectie van Museum Rijswijk zich in het depot. Slechts een fractie van de ongeveer 15.000 objecten kan normaal worden getoond. Met Uit het depot! opent het museum letterlijk de kasten en laden om objecten te laten zien die zelden of nooit eerder zijn tentoongesteld.

De afgelopen jaren bracht het museum al talloze onbekende stukken onder de aandacht via thematentoonstellingen. Toch blijven er nog veel bijzondere objecten die het verdienen om gezien te worden. Uit het depot! biedt bezoekers een verrassende inkijk in de rijke Rijswijkse geschiedenis.

De tentoonstelling is te zien tot 2 maart 2025 in Museum Rijswijk. Of je nu een kunstliefhebber, geschiedenisfan of nieuwsgierige bezoeker bent, deze tentoonstelling belooft voor iedereen iets unieks. 

van tot



ical
Google
outlook

Expositie ‘WO II in kleur’ opent in CulturA & Zo

Op maandag 20 januari 2025 om 15.00 uur ben je van harte welkom bij de opening van de expositie ‘WO II in kleur’ in CulturA & Zo in Nootdorp. Deze bijzondere tentoonstelling laat je fotobeelden uit de Tweede Wereldoorlog zien, die door colorist Jakob Lagerweij zijn ingekleurd.

De originele zwart-wit foto’s komen hierdoor nog meer tot leven en raken je op een hele andere manier.

Tijdens de opening laten leerlingen van het Stanislas Pijnacker zien hoe zij vrijheid ervaren. Ze hebben dit op een creatieve manier vormgegeven en delen hun inzichten met jou.

Ook neemt een verhalenverteller je mee terug in de tijd. Door zijn aangrijpende verhalen zie je de foto’s in de expositie met een nieuwe blik.

De expositie is een kans om stil te staan bij 80 jaar vrijheid, iets wat we in 2024 en 2025 groots vieren en herdenken.

Je kunt de tentoonstelling bezoeken van maandag 20 januari tot en met donderdag 23 januari in CulturA & Zo. Vanaf zaterdag 25 januari tot en met zaterdag 1 februari verhuist de expositie naar Bibliotheek Oostland in Pijnacker.

van tot



ical
Google
outlook

ga naar archief