Francisca Ravestein kijkt terug op een mooie tijd in Pijnacker-Nootdorp

Francisca Ravestein kijkt terug op een mooie tijd in Pijnacker-Nootdorp

Na een ambtsperiode van bijna acht jaar neemt Francisca Ravestein vanavond, woensdag 12 januari, afscheid als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp. Een periode waarop zij met plezier terugkijkt. “Een mooi dorp, je woont in het groen en toch dicht bij steden. En met een actief verenigingsleven en veel vrijwilligers. In deze coronatijd ontstaan spontaan veel initiatieven om elkaar te helpen”, vertelt ze met trots aan onze redactie.

Met de paplepel ingegoten
Haar maatschappelijke betrokkenheid kreeg ze met de paplepel ingegoten. Met een vader als raadslid in Leiden en een moeder die voorzitter van de vrouwenvereniging was. “Voor elke collecte liepen we met een bus langs de deuren”. Tijdens haar studie fysiotherapie in Rotterdam werd ze ook zelf actief in de gemeentepolitiek. Naast haar werk in het Zuiderziekenhuis werd ze lid van de Rotterdamse gemeenteraad, voor D66. Als Tweede Kamerlid hield ze zich bezig met de landelijke problematiek. Na wethouder in Renkum, waarnemend burgemeester van Beverwijk en burgemeester van het Friese Opstelland, werd ze in 2014 burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.

Oude brandweerwagen
Voor de installatie als burgemeester kwam ze met een oude brandweerwagen vanuit Oude Leede naar het bestuurscentrum aan de Emmastraat. “Bij mijn eerste kennismaking met de gemeente, zag ik dat we niet voor niets het derde glastuinbouwgebied van Nederland zijn. De glastuinbouw hier is toonaangevend in de wereld.”

Opgegroeid in de drukke Randstad, genoot ze vanaf het eerste moment van het vele groen in Pijnacker-Nootdorp. “Er zijn de laatste jaren veel woningen bijgebouwd, maar nog steeds koesteren we ons landelijke karakter. Ook nieuwkomers in de gemeente waarderen dit rustige en dorpse gevoel.”

Bijzonder woonproject
Met Francisca Ravestein staan we stil bij een drietal belangrijke gebeurtenissen tijdens haar ambtsperiode. “Het voormalig verzorgingstehuis ’t Hofland stond al meer dan 6 jaar leeg. Om de grote vraag naar sociale huurwoningen in Pijnacker-Nootdorp op te vangen en ruimte te bieden aan starters en statushouders knapte de gemeente met succes het complex grondig op. Er zijn daar nu 64 woningen”.

Met de komst van de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) op het bedrijvenpark Heron kon de gemeente ook een internationale organisatie met 193 lidstaten binnen de gemeentegrenzen verwelkomen. “We zijn er trots op dat de OPCW met zoveel vestigingsmogelijkheden voor haar ‘Centrum voor Chemie en Technologie’ heeft gekozen voor Nootdorp”, vult ze aan.

Cultureel Centrum
CulturA & Zo is de culturele huiskamer van Nootdorp waar iedereen zich thuis voelt. Om een boek te lenen, een theatervoorstelling bij te wonen, te studeren, te werken, muziek- of bewegingslessen te volgen, een kopje koffie te drinken, iets te eten en mensen te ontmoeten. Dat was er nog niet in Pijnacker. “Op 25 november nam de gemeenteraad het besluit voor een Sociaal Cultureel Centrum in Pijnacker op de locatie waar voorheen de Rabobank zat, aan het Raadhuisplein. Bij het winkelcentrum van Pijnacker en met goede parkeermogelijkheden”. Alhoewel ze de bouw van het multifunctionele centrum niet meer als burgemeester meemaakt, blijft ze het op afstand volgen en hoopt ze wel de opening mee te maken.

Prachtige gemeente
En dat kan op korte afstand, want Francisca Ravestein blijft wonen in Pijnacker-Nootdorp. “Ik kijk terug op een mooie tijd waarin ik veel leuke contacten heb gelegd. En het is toch een prachtige gemeente om te wonen!”