Burgemeesters regio Haaglanden sturen brief aan Minister President Rutte met verzoek om steunmaatregelen gesloten sectoren

Burgemeesters regio Haaglanden sturen brief aan Minister President Rutte met verzoek om steunmaatregelen gesloten sectoren

De burgemeesters uit de regio Haaglanden hebben een brief gestuurd aan Minister President Mark Rutte om aandacht te vragen voor de ondernemers die met ingang van zaterdag hun onderneming nog niet kunnen heropenen. De burgemeesters vragen om extra steunpakketten te ontwikkelen voor de gesloten sectoren die zorgen voor ruim voldoende compensatie.

Bestuurlijke moed
Er wordt in de brief waardering uitgesproken voor de bestuurlijke moed om de eerste stappen van de versoepelingen in te zetten. Toch werd er ook zorg uitgesproken voor de ondernemers die nu buiten te boot vallen.

Perspectief op lange termijn bieden
“Er wordt hiermee wederom een groot beroep gedaan op de veerkracht van sectoren die gesloten moeten blijven en daarmee het hardst door de maatregelen worden geraakt. Om deze veerkracht te behouden, is het zaak om met sectoren te werken aan een perspectief voor de lange termijn, zoals ook in de aangenomen VNG motie is verwoord. Wij dringen erop aan dat dit zwaarwegend wordt meegenomen in toekomstige besluitvorming. Voor de gesloten sectoren moeten steunpakketten verder worden ontwikkeld die zorgen voor ruim voldoende compensatie”, aldus de burgemeesters in de brief.

Draagvlak moet behouden blijven
De burgemeesters vinden dat een context waarin de coronamaatregelen diep ingrijpen op mensen die in de gesloten sectoren werkzaam zijn, ook empathie noodzakelijk is om draagvlak te houden voor de coronamaatregelen. “Dit betekent dat de inzet van de gemeenten in Haaglanden erop is gericht om met sectoren in gesprek te blijven over de immer noodzakelijke naleving van deze regels. Wij houden hierbij oog voor de menselijke maat. Dit betekent een getrapte lijn van naleving zoals in het Veiligheidsberaad (d.d. 13 januari 2022) is afgesproken.”