Behandelcentrum Voorburg moet mensen langer gezond houden

Behandelcentrum Voorburg moet mensen langer gezond houden

Dinsdagavond is Behandelcentrum Voorburg geopend waar zorgprofessionals van het Reinier de Graaf-ziekenhuis inwoners uit (en rondom) Leidschendam-Voorburg langer gezond te houden. De opening was via een livestream te zien.

Verduurzamen van de zorg
Op de fundamenten van de oude Zusterflat in Voorburg is een nieuw modern en duurzaam behandelcentrum verrezen. In het Behandelcentrum Voorburg kunnen patiënten terecht voor onderzoek en diagnostiek op diverse poliklinieken, bloedafname, radiologie en het Fertiliteitscentrum.

Met de zorglocatie wil het Reinier de Graaf de zorg verder verbeteren en toegankelijk houden in de toekomst. De komende jaren focust het ziekenhuis zich op levensloopgeneeskunde, preventie en intensieve samenwerking met zijn (zorg)partners. Het gezamenlijke doel: het voorkomen van ziektes en het bevorderen van de gezondheid van mensen in elke levensfase.

Zo lang mogelijk gezond blijven
“Met de komst van dit prachtige Behandelcentrum zijn patiënten in deze regio verzekerd van laagdrempelige medische zorg, dicht bij huis”, zo vertelt Prof. dr. Carina Hilders, directievoorzitter van het Reinier de Graaf.

“Maar we gaan nog een stap verder”, zo vervolgt Hilders. “We bieden een nieuwe manier van zorg om mensen te helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Zo kijken we veel meer buiten onze ziekenhuismuren hoe we iemands gezondheid kunnen versterken. We zetten in op preventie, stimuleren een gezonde leefstijl en gaan intensiever samenwerken met onze regionale en academische partners, zoals gemeenten, huisartsen, verzorgingstehuizen, zorgverzekeraars, de TU Delft en het Erasmus MC. Samen willen we het risico op ziektes verkleinen en waarde toevoegen aan de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen.”

Levensloopgeneeskunde
Het juiste moment van zorg bieden wordt steeds belangrijker, aldus het Reinier de Graaf. Dit komt terug in de ‘levensloopgeneeskunde’, een innovatief zorgconcept waar het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Erasmus MC in voorop lopen. In het Behandelcentrum Voorburg brengen zorgprofessionals dit in de praktijk.

Evert van Santbrink, gynaecoloog en directeur van het Fertiliteitscentrum: “Centraal staat het principe dat gebeurtenissen in de levensloop een voorspeller kunnen zijn van zorg op een later moment in het leven. Zo kan een probleem tijdens de zwangerschap het risico op gezondheidsproblemen op oudere leeftijd voor het kind vergroten.”

Zo worden stellen met een kinderwens bijvoorbeeld uitgelegd wat voor gevolgen een ongezonde leefstijl kan hebben op vruchtbaarheid en hun toekomstige kind. “Zo proberen we samen de kans op een zwangerschap te vergroten én kinderen een zo gezond mogelijke start te bieden. Het nut van het bevorderen van de gezondheid begint dus al voor de zwangerschap.”

Samenwerking met partners
Om de kennis rond levensloopgeneeskunde te vergroten gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis samenwerken met het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit (ESHPM) en de TU Delft. Via wetenschappelijk onderzoek wil het ziekenhuis meer inzicht verkrijgen om mensen gedurende hun levensloop langer gezond te houden. En dat is nodig om de stijgende zorgvraag in de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

Opening via livestream
De livestream ‘Samen gezond vooruit’ begint vanavond om 19.30 uur. De stream is te bekijken via de Youtube- of Facebookpagina van het Reinier de Graaf-ziekenhuis.