Sirenes loeien op maandag 7 maart

Sirenes loeien op maandag 7 maart

Ook maandag 7 maart om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes in Nederland getest. Vanwege de oorlog in Oekraïne zou dit tot zorgen kunnen leiden. Daarom kondigt de overheid de maandelijkse test van de sirenes deze keer extra aan.

Iedere eerste maandag van de maand
De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Alarm
Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven. Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de regionale brandweer in je eigen veiligheidsregio.

NL-Alert testbericht
Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. NL-Alert is het primaire alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni rond 12 uur.