Pijnacker-Nootdorp vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Pijnacker-Nootdorp vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Door de oorlog zijn al meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is bezorgd om de mensen in Oekraïne en iedereen die banden heeft met dat land. Ook naar onze gemeente komen vluchtelingen. De gemeente Pijnacker-Nootdorp voelt zich betrokken en verantwoordelijk om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen.

Eerste opvang in hotelkamers van Van der Valk
Iedere veiligheidsregio heeft van het Rijk de opdracht gekregen 1000 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen de komende weken en later nog eens 1000 vluchtelingen. Veiligheidsregio Haaglanden heeft de taak de opvang samen met de gemeenten te realiseren. De gemeente Pijnacker-Nootdorp organiseert voor de vluchtelingen nu vooral de eerste, kortdurende, opvang. Vluchtelingen die zich nu melden en geen onderdak hebben, worden opgevangen in hotelkamers van Van der Valk Den Haag-Nootdorp.

Het aantal kamers kan worden uitgebreid. Andere tijdelijke opvangmogelijkheden, voor een langere termijn, worden op dit moment onderzocht.

Hulp van inwoners
Er ontstaan al veel initiatieven in de gemeente om vluchtelingen te helpen. Dat is mooi om te zien. Inwoners die vluchtelingen bij hun thuis willen opvangen kunnen terecht op de website van vluchtelingenwerk. Ook kan opvang aangeboden worden via takecarebnb. Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Doneren
Inwoners kunnen ook helpen door geld te doneren via Giro555. De donatie wordt gebruikt voor medische zorg, eten, onderdak en geestelijke en maatschappelijke hulp. Het Rode Kruis is één van de hulporganisaties achter Giro 555. Je kan ook geld doneren aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die nu in Oekraïne en in de buurlanden helpt door ter plekke noodhulp te bieden.

Meer informatie
Meer informatie en vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen zijn te vinden op de gemeentewebsite: http://www.pijnacker-nootdorp.nl/oekraine. Informatie over de oorlog in Oekraïne is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vragen
Heb je vragen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne of over de opvang van vluchtelingen? Bel de gemeente via 14015 of mail via helpoekraine@pijnacker-nootdorp.nl.