Gemeenteraad 2022: De komende tijd staat in het teken van gesprekken voor nieuw college

Gemeenteraad 2022: De komende tijd staat in het teken van gesprekken voor nieuw college

De stemmen van de inwoners zijn geteld na drie dagen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De voorlopige uitslag werd woensdagavond bekend gemaakt door burgemeester Bjorn Lugthart. Pijnacker-Nootdorp.tv was live bij de uitslagenavond aanwezig. Eerlijk Alternatief kwam uit de bus als grootste partij met 8 zetels, gevolgd door D66 met 6 zetels en Progressief Pijnacker-Nootdorp en VVD met 4 zetels.

Eerlijk Alternatief mag de lead nemen in formatie
De volgende stap is nu dat de grootste partij de formatie gaat starten van een nieuw college. Dat betekent in dit geval dat Eerlijk Alternatief in gesprek zal gaan met alle raadspartijen om tot de vorming van een nieuw college van wethouders te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de verdeling van de portefeuilles. Wie wordt verantwoordelijk voor welk onderwerp. Denk aan cultuur, sport, sociaal domein en ondernemen. De verwachting is dat er binnen 2 maanden een nieuw college zal worden geïnstalleerd.

Verdeling volgt maandag
Het is op dit moment nog te vroeg om iets te zeggen over de invulling. Komende maandag wordt de verdeling officieel gemaakt en zal ook bekend worden hoe de fracties er uit gaan zien. Vervolgens starten de gesprekken met de fractievoorzitters en wordt gekeken naar de wensen die nodig zijn om een college van wethouders te vormen. Op basis van de stemmen zouden we kunnen zeggen dat het voor de hand ligt dat Eerlijk Alternatief en D66 in ieder geval in het college plaats nemen samen met een andere partij of partijen, maar de gesprekken zullen uitwijzen of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Wanneer is er een nieuw college?
Het formeren van een nieuw college kan snel gaan, maar kan ook veel tijd in beslag nemen als partijen er niet direct uitkomen. Vier jaar geleden werd het college in april al geïnstalleerd. Acht jaar geleden was dat pas in juni. Het blijft dus nog even spannend, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan de vorming van een nieuw college dat zich samen met de raad de komende vier jaar gaat inzetten van de inwoners van Pijnacker-Nootdorp.