Gemeenteraadsleden beëdigd op gemeentehuis Leidschendam-Voorburg

Gemeenteraadsleden beëdigd op gemeentehuis Leidschendam-Voorburg

Op woensdagavond 30 maart is tijdens de raadsvergadering de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De raadsleden hebben hierbij hun eed of belofte afgelegd.

Gemeenteraadsverkiezingen
Afgelopen 14, 15 en 16 maart gingen we naar de stembus om te kiezen wie er de komende vier jaren mogen plaatsnemen in de gemeenteraad. VVD en GBLV werden opnieuw de twee grootste partijen, maar alle verkiesbare partijen hebben één of meerdere zetels in de raad weten te bemachtigen.

Dinsdag 29 maart werd op het gemeentehuis al afscheid genomen van alle vertrekkende raadsleden.

Eed of belofte
Voordat leden van de raad hun functie mogen uitoefenen, moeten zij hun ‘eed’ of ‘verklaring en belofte’ afleggen in de raadsvergadering, zoals bepaald in artikel 14 van de Gemeentewet. Het verschil tussen de eed en belofte is dat bij een eed de raadslid zweert op de Bijbel en God, en bij de belofte niet.

Artikel gaat verder onder foto

Commissieleden
Tijdens de vergadering zijn eveneens de commissieleden (die geen raadslid zijn) beëdigd. Fracties van vier of meer leden kunnen één niet-raadslid voordragen voor de raadscommissies. Fracties met minder leden mogen er maximaal twee aandragen.