Ook in 2022 relatief veel vakantieplannen in eigen land

Ook in 2022 relatief veel vakantieplannen in eigen land

Nederlanders zijn een stuk minder terughoudend met het boeken van een vakantiehuisje dan in 2021 en 2020. Toch wordt er relatief vaak geboekt in eigen land, zeggen diverse bedrijven die vakantiehuizen verhuren. Dit jaar is Nederland voor consumenten het populairste vakantieland, waar dit vóór corona Frankrijk was, gevolgd door Spanje, Italië, Duitsland en Griekenland.

Boekingen stromen binnen
In januari en februari boeken veel mensen de zomervakantie. Er valt te zien dat het aantal boekingen in deze maanden weer op het peil zijn van twee jaar geleden, vóór de uitbraak van het coronavirus. De Nederlandse vakantieparken zijn records aan het breken, omdat veel mensen in eigen land willen blijven en de zekerheid willen hebben dat ze een plek hebben. Zo’n 40 procent van alle vakantieplannen zijn al omgezet in een concrete boeking. Daarbij is er wel een duidelijk verschil te zien tussen vakanties in het binnenland en buitenland. Van de vakantiegangers die dit jaar in eigen land willen blijven heeft ruim de helft het verblijf al geboekt. Van de geplande buitenlandse vakanties gaat het om een kwart.

Dekking reisverzekeringen aangepast
Slechts 13 procent van de mensen met een doorlopende reisverzekering zeggen hun dekking tijdens de coronaperiode te hebben aangepast en slechts 6 procent beëindigde de reisverzekering vanwege corona, terwijl het voor veel Nederlanders alweer een tijdje geleden is dat ze op vakantie zijn geweest. Het valt dan ook aan te raden om te controleren of de juiste verzekeringen nog actief zijn en of bijvoorbeeld de werelddekking nog actief is voor wie van plan is een verre reis te maken. Zo is een doorlopende reisverzekering doorgaans goedkoper voor gezinnen die per jaar drie weken of langer op vakantie gaan of alleenstaanden die ten minste vier weken op reis gaan. Veel mensen besluiten om zich goed te verzekeren en ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Corona heeft geleerd dat er altijd iets onvoorziens kan gebeuren.

Vakanties verder weg
De vakantie in eigen land is razend populair, maar er is ook wel degelijk belangstelling voor vakanties in het buitenland. Er heerst nog wat onzekerheid over de mogelijkheden, waardoor veel vakantiegangers met het plan voor een vakantie in het buitenland langer wachten en korter voor vertrek boeken. Dit geldt zowel voor vliegvakanties als voor de autovakantie, die vanaf 2020 weer helemaal in opkomst is. Wel valt te zien dat ook dit vertrouwen aan het toenemen is. Geliefde landen zijn onder andere Spanje, Griekenland, Turkije, Curaçao en Italië.