Stormen stapelen zich op: 5 x Nederlands noodweer in deze eeuw

Stormen stapelen zich op: 5 x Nederlands noodweer in deze eeuw

‘Groot gat in dak bij Gamma Veursestraatweg’, ‘Volledig dak waait van woning aan Venestraat Leidschendam’, ‘Geen openbaar vervoer door storm Eunice’, ook deze website berichtte uitgebreid over Eunice en Dudley. Alleen al over de vele soorten stormen waarmee Nederland in deze eeuw te maken kreeg, is een boek te schrijven. Menigeen herinnert zich onderstaande taferelen nog.

Zware sneeuwstorm (2005)
Eind 2005 was Nederland het doelwit en decor van een sneeuwstorm, die met name over de Achterhoek en de Veluwe raasde. Het Twentse dorp Haaksbergen zat drie dagen(!) zonder elektriciteit vanwege omgewaaide hoogspanningsmasten. Hulpverleners hadden moeite om ter plekke te komen door het ontstane verkeersinfarct. Rond 18.00 uur stond er op de Nederlandse wegen in totaal 802 kilometer file, dat staat gelijk aan bijna twee keer de gehele kustlijn op en neer rijden.

Kyrill (2007)
Windkracht 10 staat voor een storm, het minimum dat het KNMI voor deze kwalificatie hanteert is namelijk 9 op de schaal van Beaufort. Er vielen op 18 januari 2007 tijdens de storm Kyrill zeven dodelijke slachtoffers en de schade was aanzienlijk: honderden miljoenen euro’s. Er viel in anderhalf etmaal zo’n 60 millimeter regen. Overigens hanteren verzekeraars andere storm-normen, opstalverzekeringen die men op bijvoorbeeld pricewise kan vergelijken, vergoeden stormschade al bij de gemeten windkracht 7.

Naamloze storm (2013)
In Nederland kreeg de storm van 2013 geen naam, maar wel een eigen Wikipediapagina. De najaarsstorm van oktober 2013 trok over West- en Noord-Europa richtte zware schade aan, waarbij Nederland in het midden van de chaos leek te liggen: Duitsland, Zweden, Engeland en België gaven deze storm wel een naam. Bij Lauwersoog, aan de Groningse kust, werd de zwaarste windstoot gemeten, deze bedroeg maar liefst 152 km per uur. In Denemarken waren er windstoten die bijna de 200 km per uur aantikten.

Zomerstorm van 2015
Naast sneeuw-, najaars-, januari- en februaristormen wordt het land zo nu en opgeschrikt door een zomerstorm. In Duitsland heette deze variant in 2015 Zeljko, in Nederland bleef hij naamloos ondanks de chaos: belangrijke verkeersaders als de A4, A44 en A12 werden afgesloten, een piloot van Transavia was gedwongen een noodlanding te maken op Schiphol en in Wolfheze viel een dode door een omgevallen boom. Het openbaar vervoer kwam net als in februari gedeeltelijk stil te liggen.

Friederike (2018)
Exact elf jaar na Kyrill was het de storm met de lieflijke naam Friederike die pittig huishield in ons land. Het KNMI kondigde een weeralarm af, treinen bleven in de remise staan en de pannen waaiden letterlijk van het dak. Filmpjes van omgewaaide bomen, wegwaaiende personen en het geweld waarmee de golven op de kust inbeukten waren er in overvloed.