Feestelijke opening expositie en lancering boekje ‘Gezien op de fiets’

Feestelijke opening expositie en lancering boekje ‘Gezien op de fiets’

Op zaterdag 23 april lanceren Antoinette van der Maas en Hein Schut hun boekje ‘Gezien op de fiets’. De lancering valt samen met de opening van een expositie van aquarellen die in het boekje te zien zijn.

Noodgedwongen dichter bij huis
De coronamaatregelen van afgelopen twee jaren beperkten dan wel onze bewegingsvrijheid, maar dit hield Antoinette en Hein niet tegen: “Als we noodgedwongen dichter bij huis moeten blijven, dan zullen we ervan genieten ook.”

Hein vereeuwigt mooie plekjes in de buurt als aquarellist. Hij greep de coronatijd aan om eens serieus werk te maken van een lang gekoesterde wens: een boekje uitgeven met de door hem gemaakte aquarellen. De titel had hij al: ‘Gezien op de fiets’. Een persoonlijke verwijzing naar zijn vader, van wie hij de liefde voor aquarel heeft meegekregen. Die maakte altijd geschilderde dagboeken met de titel ‘Gezien onderweg’.

Samenwerking
Terwijl Hein druk bezig was en het aantal aquarellen vorm begon te krijgen, ontstond de gedachte om ook over alle geschilderde plekjes wat leuks te vertellen: “Er is immers in de literatuur veel te vinden over de rijke geschiedenis van Leidschendam en Voorburg. Hoe leuk zou het zijn om bij iedere aquarel een anekdote of wetenswaardigheid te vermelden.”

Met dat idee besloot Hein om Antoinette te benaderen. Die kende hij als moeder van een van zijn buren. “Op verjaardagsfeestjes spraken we elkaar wel en hadden altijd wel een goede klik. Het leek me dat iemand met zo’n brede belangstelling en aanstekelijk enthousiasme er vast wel voor te porren zou zijn.”

Die veronderstelling bleek terecht. “Ik vind nu eenmaal altijd alles leuk en zit bovendien toch nooit stil”, legt Antoinette uit. Als taalcoach neemt zij ook al geregeld haar studenten mee op pad om ze op de fiets wegwijs te maken. Ook heeft ze een grote interesse over de geschiedenis van de regio en vindt het leuk om dit uit te dragen aan anderen.

De samenwerking was een succes en het boekje wordt nu uitgegeven. In het werk zijn zes fietstochten uitgezet met het Damcentrum of centrum van Voorburg als startpunt. De aquarellen en beschrijvingen nodigen mensen uit om de fiets te pakken en erop uit te trekken.

Lancering boekje en opening expositie
De lancering van het boekje wordt gecombineerd met de opening van de expositie waar de originele aquarellen uit het boekje tentoon worden gesteld. Zowel de boekjes als de aquarellen zullen daar ook te koop worden aangeboden.

Om het feestje compleet te maken zal er bovendien live muziek zijn. Babette Zwinkels, een jonge getalenteerde zangeres en winnaar van de Kunstbende 2020, zal met chansons te sfeer compleet maken.

Het evenement zal op zaterdag 23 april plaatsvinden bij ‘In de bonen’ in de voormalige kerk op het Schakenbosch-terrein aan de Veursestraatweg 185 in Leidschendam. De tentoonstelling zal twee weken lopen en kan bezocht worden gedurende de openingstijden van ‘In de bonen’.

Antoinette en Hein geven als laatste tip: “Wie slim is komt op de fiets. Het ligt immers op de route.”