Leidschendam-Voorburg viert voor het eerst in jaren weer Koningsdag

Leidschendam-Voorburg viert voor het eerst in jaren weer Koningsdag

Sinds het uitbreken van de pandemie kunnen we Koningsdag eindelijk weer als vanouds vieren. We trokken dan ook weer de oranje kleding aan, speelden oud-Hollandse spelletjes en struinden de vrijmarkten af naar koopjes om over te onderhandelen.

Opening Venestraat
Eén van de bekendste straatjes tijdens Koningsdag is toch wel de Leidschendamse Venestraat. Dit jaar opende Annie van der Lans, die dit jaar alweer 90 jaar oud wordt, de Koningsmarkt. Dit deed zij ook de allereerste keer dat de markt in de Venestraat werd gehouden.

Op de vraag wanneer dit precies was, fronsen al gauw de wenkbrauwen van de organisatoren. Is het 1991? 1993? Als het aan Annie wordt gevraagd, weet zij het antwoord wel. Het viel immers tegelijk met het vijftigjarig bestaan van Leidschendam. Het moet dus alweer 34 jaar geleden zijn.

Vrijmarkten
Op meerdere plekken in de gemeente stallen inwoners de spulletjes uit. Wat voor hun oude rommel is, zijn schatten voor anderen. Uiteraard wordt er ook (zoals het Hollanders betaamt) druk onderhandeld over de beste prijs.

Ook zijn er weer verschillende spelletjes te spelen: blikken gooien, grabbelen, kopspijkers slaan en nog veel meer. Ook was er op de Huygenstraverse en in de zijstraatjes van de Herenstraat muzikaal vertier en stonden de tappen weer als vanouds open.

Bakkers doen weer goede zaken
Eveneens traditie zijn de lange rijen voor de bakkers. Elke Koningsdag doen de bakkers weer goede zaken met hun oranje tompoucen en oranje moorkoppen.