Speelotheek Harlekino vast onderdeel van Bibliotheek Oostland

Speelotheek Harlekino vast onderdeel van Bibliotheek Oostland

Hoewel afgelopen vijf jaren al speelgoed kon worden geleend in de bieb van Pijnacker Buurt & Zo aan de Julianalaan, is Speelotheek Harlekino sinds woensdag 1 juni officieel onderdeel geworden van Bibliotheek Oostland. Tijdens een officieel overdrachtsmoment droeg het oud bestuur van de speelotheek ‘de sleutel’ over aan vestigingsmanager Inge Beukes van de Bibliotheek Oostland.

Boeken én speelgoed lenen
Aan de buitenkant zullen mensen weinig merken van de nieuwe organisatie, maar door de overname blijft het voortbestaan van de speelotheek verzekerd. Annemiek van de Nieuwegiessen was tot op het laatst bestuurslid en legt de voordelen uit: ‘Het is veel efficiënter dat de bibliotheek nu de bestuurs- en administratieve taken overneemt. De systemen kunnen zo naadloos op elkaar aangesloten worden en hoeven er geen dingen dubbel gedaan te worden.’

Vestigingsmanager Inge Beukes is ook blij met de overdracht: ‘Door de overdracht wordt het lenen van speelgoed onlosmakelijk verbonden met de bibliotheek. Buurt & Zo is dé plek waar je zes dagen in de week boeken én speelgoed kan lenen. Spelen en lezen zijn immers beide goed voor de ontwikkeling van kinderen.’

Win-win situatie
‘Ook is het erg duurzaam om speelgoed te lenen’ zegt Maaike Volker, het laatste oud-bestuurslid. ‘Je hoeft echt niet al je speelgoed te kopen. Als je kinderen uitgespeeld zijn met het speelgoed, breng je het gewoon weer terug. Zo zit je thuis niet opgescheept met te veel speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt. Echt een win-win situatie.’

Voor de leden van de bibliotheek verandert er niks. Het abonnement blijft onveranderd, alleen kun je naast jeugdboeken ook speelgoed lenen. De contributie en administratie wordt voortaan helemaal geregeld door de bibliotheek.

Vrijwilligers blijven hard nodig
Hoewel de speelotheek door de overname geen zelfstandige stichting meer is, zijn vrijwilligers nog steeds hard nodig. Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden, kunnen kijken op de website van de bibliotheek op bibliotheekoostland.nl.