Erop uit zonder auto: dubbel duurzame uitjes in Rijswijk

Erop uit zonder auto: dubbel duurzame uitjes in Rijswijk

Niet alleen de aanschaf, maar ook de bijkomende kosten van een eigen auto beginnen mensen tegen te staan. Dat men dan minder mobiel is, wordt op de koop toe genomen. En er zijn nog altijd duurzame alternatieven zoals fiets en openbaar vervoer. Het is daarom wel eens aardig om te kijken wat voor dingen er het hele jaar door in Rijswijk te beleven zijn. In veel gevallen zijn deze uitjes zelfs dubbel duurzaam.

Zuinig en milieubewust bezig
Zeker nu een woning vinden in de Randstad een enorme uitdaging is geworden en men liever wacht totdat de duurzamere elektrische auto goedkoper wordt, kiezen mensen voor een lease-, deel- of incidentele huurexemplaar. Kosten voor brandstof, onderhoud en ook de auto verzekeren worden daarbij grotendeels gemeden. Dat geld wordt gebruikt voor andere zaken, zoals een (hogere) hypotheek. Of een uitje in de eigen omgeving, want Rijswijk herbergt tal van activiteiten.

Diverse rommelmarkten
Op de website meukisleuk.nl geeft het intikken van de plaatsnaam zicht op een agenda vol leuke rommelmarkten op befietsbare afstand. De zoektocht naar tweedehands juweeltjes – kleding, boeken, geluidsdragers, meubels, accessoires – is een trendy bezigheid die ook door veel jongeren wordt omarmd. Temeer omdat sprake is van duurzaamheid: oude spullen krijgen een nieuwe kans. Er zijn regelmatig rommelmarkten in Sporthal De Schilp en diverse antiek- en snuffelmarkten in Delft en Den Haag, elk weekend is er wel iets te doen op dit gebied.

Evenementen in de Broodfabriek
Van poppenhuizenbeurs tot Crea Weekend en van Pasar Malam (Oosterse avondmarkt) tot Fantasy Fest: bekijk de agenda van de Broodfabriek en ontdek dat dit Rijswijkse evenementencentrum aan de Volmerlaan het hele jaar door een veelzijdig aanbod heeft. Ook vindt hier 17 keer per jaar de Neuzelbeurs plaats, een koopjesmarkt.

Natuur rondom Rijswijk
Er is prachtige natuur te bewonderen in deze omgeving. Het Rijswijkse Bos, het Elsenburggers of het Von Fisennepark met de kinderboerderij. Een mand vullen met zelfgemaakte broodjes en op de pedalen klimmen geeft het hele gezin heeft een heerlijke dag in de open lucht, die bovendien duurzaam is voor de portemonnee. Uitheemse natuur bewonderen? De Botanische Tuin in Delft is een veel genoemde tip. En binnenkort opent Reptielenzoo Serpo naar eigen zeggen weer zijn deuren.

Te voet of per fiets terug in de Rijswijkse geschiedenis
De Historische Vereniging Rijswijk oprganiseert wandelingen en fietstochten om belangstellenden meer over de eigen omgeving te leren. Zo is er de Monumentenwandeling Oud-Rijswijk, een voettochtje met de naam Architectuur in Leeuwendaal en gaat de klok nog verder terug tijdens een fietstocht langs de Rijswijkse landgoederen zoals Te Werve. Deze voert verder langs de overblijfselen van een van de vier middeleeuwse Rijswijkse kastelen.