Gemeente vraagt kapvergunning aan voor afgekeurde bomen

Gemeente vraagt kapvergunning aan voor afgekeurde bomen

De gemeente heeft een kapvergunning aangevraagd voor zieke en dode bomen op verschillende plekken in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. Het gaat om ongeveer 50 bomen van de in totaal 16.000 geregistreerde bomen in de gemeente.

Gevaarlijk
Een aantal bomen is dood, een aantal bomen is er erg slecht aan toe omdat ze last hebben van bijvoorbeeld de essentaksterfte of kanstanjebloedingsziekte en een aantal bomen is van binnen rot. Het herstel van deze bomen is onmogelijk. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor weggebruikers of naastgelegen woningen. Daarom moeten deze bomen weg.

Herplanten
Bijna alle bomen die straks gekapt zijn, worden herplant. Het is niet zo dat altijd dezelfde soort boom terug komt. De gemeente kan ervoor kiezen om een sterkere boomsoort te herplanten. De nieuwe boom zal in de meeste gevalen op dezelfde plek komen, maar soms kan dit niet, vanwege ruimtegebrek of een andere reden. Dan wordt er naar een andere locatie in de directe omgeving gezocht.

Najaar
De gemeente start pas met kappen als de omgevingsvergunning onherroepelijk is. Via een zogenoemde ‘quick scan’ worden de bomen vooraf gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van beschermde plant- en diersoorten. Als dit niet het geval is, dan worden de bomen in het najaar gekapt.

Overzicht
Bekijk hier voor welke bomen een kapvergunning is aangevraagd:
Pijnacker (32 bomen): https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-229465.html
Nootdorp (17 bomen): https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-298352.html
Delfgauw (7 bomen): https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-232039.html