Project ‘Beleef kunst in Museum Rijswijk’ moedigt senioren aan kunst te maken

Project ‘Beleef kunst in Museum Rijswijk’ moedigt senioren aan kunst te maken

Museum Rijswijk en Sportief Plus hebben voor creatieve senioren het project ‘Beleef kunst in Museum Rijswijk’ ontwikkeld. Hiermee wordt het bekijken van een tentoonstelling gecombineerd met het eigenhandig maken van kunst.

Proberen en onderzoeken
Het is vrijdagochtend. De tweede groep cursisten van het project ‘Beleef kunst in Museum Rijswijk’ is volop aan de gang in het Atelier van het museum. Zo’n vijftien creatievelingen die elkaar hiervoor nog niet kenden zijn twee uur lang aan het proberen en onderzoeken.

De blijdschap van educatie medewerker Astrid Huitker straalt ervan af: ‘Dit is precies wat we voor ogen hadden. Een toegankelijke vorm bedenken waarbij mensen, juist op latere leeftijd, aangemoedigd worden om nieuwe dingen te ontdekken en verdieping te vinden in beeldende kunst. En dat juist in een omgeving waar ze inspiratie kunnen halen uit het werk van professionele kunstenaars’

Voor veel van deze cursisten is ‘Beleef kunst in Museum Rijswijk’ een opstapje naar meer kunstzinnigs. ‘In februari zijn we gestart met de eerste groep die tot onze verbazing meteen zo vol was dat we een wachtlijst moesten gebruiken‘, vertelt Astrid. ‘Na afloop was iedereen zo enthousiast dat ze nog wel eens zes lessen wilden volgen. In een andere vorm is dat mogelijk nu we momenten organiseren waar mensen samen de tentoonstellingen kunnen bezoeken in het gezelschap van de docent van deze cursus, Annemieke Fierinck. Daarnaast is het fantastisch om te horen dat ze onderling na de cursus nog afspreken.’

Inspireren en motiveren
Het succes? Volgens de cursisten is het de bijzondere combinatie van het bekijken van de tentoonstelling, de daarop afgestelde opdrachten en de onbegrensde mogelijkheden van het materiaalgebruik.

‘We starten de workshop iedere week met het intensief bekijken van een werk in het museum. We gaan met z’n allen het gesprek aan. Iedereen ervaart kunst anders. Juist die andere blik inspireert en motiveert’, aldus cursist Flory. ‘Helaas kan je maar één blok van zes lessen meedoen. Stiekem hoop ik dat dit project snel een vervolg krijgt.’

Plezier beleven
De ervaren kunstdocent Annemieke Fierinck zorgt niet alleen voor prikkelende oefeningen, maar ook voor een veilige en ontspannen sfeer. ‘Alle lessen geef ik op een speelse manier. Het belangrijkste is dat iedereen voor zichzelf ontdekt wat er zo waardevol is aan het kijken naar en het maken van kunst en zo plezier ervaart. De ene cursist doet dit door zes lessen te tekenen terwijl de andere cursist steeds nieuw materiaal wil uitproberen. In dit Atelier is alles is mogelijk.’

Cursist Arnoud ervaart dit in de les: ‘In het dagelijks leven ben ik erg punctueel en wil ik alles goed doen. Hierdoor zit mijn hoofd vaak vol met allerlei gedachten. Tijdens de cursus merk ik dat al deze gedachten verdwijnen. Hierdoor creëer ik echt een ontspanningsmoment voor mezelf. Ik zit er zelfs aan te denken om vervolg lessen te nemen bij Annemieke.’

Verbinding met gemeente en fondsen
Het project ‘Beleef kunst in Museum Rijswijk’ illustreert hoe belangrijk samenwerkingen zijn om nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding en ontmoetingsplekken voor senioren te stimuleren. Daarbij is de verbinding met gemeente Rijswijk en Lang Leve Kunst Fonds belangrijk.

Astrid: ’Door een subsidie van Gemeente Rijswijk en Lang Leve Kunst Fonds konden we starten met dit mooie project en de bijdrage van de deelnemers laag houden. Zonder deze bijdragen was het project moeizamer van de grond gekomen en hadden we deze mensen nu niet hier zo energiek in het museum gezien.’