Stompwijk kleurt blauw-wit-rood

Stompwijk kleurt blauw-wit-rood

Tientallen, zo niet honderden omgekeerde Nederlandse vlaggen kleuren het agrarische hart van de gemeente blauw-wit-rood. De vlaggen zijn opgehangen uit solidariteit naar de boeren en uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Stikstof
Het draait allemaal om de stikstofreductie die door het kabinet wordt doorgevoerd. Dat betekent dat alle sectoren de uitstoot van stikstof moeten beperken. De agrarische sector moet daarin het grootste aandeel leveren, als het aan dit kabinet ligt.

De plannen stuiten op groot verzet, omdat veel agrariërs zich zorgen maken over het voortbestaan van hun bedrijf, de opkoop van het land door het Rijk en eventueel doorlopende leningen bij banken en andere vaste lasten die niet meer betaald kunnen worden bij inkrimping van hun productie.

Boerenprotesten
Al jaren voeren de boeren actie tegen het stikstofbeleid, maar met name de laatste weken is het verzet weer toegenomen. Ook in Stompwijk – het agrarische hart van de gemeente – is het verzet merkbaar en zichtbaar. Helemaal nu sinds een aantal dagen overal vlaggen zijn opgehangen: de Nederlandse vlag, maar dan op zijn kop. Het staat symbool voor dat het land in nood zou zijn.

De vlaggen zijn niet te missen voor wie dan ook richting Stompwijk afreist. Van Leiden tot Zoetermeer en naar Leidschendam zijn de talloze vlaggen langs de wegen opgehangen. Ook bij veel woningen wappert de omgekeerde vlag.