Waarschuwing voor Blauwalg bij Surfstrand Vlietland

Waarschuwing voor Blauwalg bij Surfstrand Vlietland

Sinds deze week is er een waarschuwing voor Blauwalg bij Surfstrand Noordwestoever in recreatiegebied Vlietland. Er is geen negatief zwemadvies, maar er is een risico op gezondheidsklachten.

Blauwalg
Het hoogheemraadschap verrichten regelmatig metingen bij de verschillende zwemwateren in het land. Bij het surfstrand is de aanwezigheid van Blauwalg gemeten. Blauwalg is ook te herkennen aan blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak.

Blauwalgen produceren stoffen die gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Zo kan het huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken.

Geen negatief zwemadvies
Hoewel er een waarschuwing is gegeven, betekent niet dat er niet gezwommen mag worden. Er is dus geen negatief zwemadvies. Het is wel raadzaam voor bijvoorbeeld kinderen, ouderen of mensen met een verminderde weerstand om een andere zwemlocatie te zoeken. Ook dieren kunnen beter niet in contact komen met het water.

Op de andere zwemlocaties aan de Vlietlandplas is geen Blauwalg aangetroffen. Daar kan momenteel dus veilig gezwommen worden. De waterkwaliteit van zwemlocaties inclusief adviezen zijn terug te vinden op zwemwater.nl. Ook kan je er meer informatie vinden over Blauwalg.