Acht maanden cel voor voorbereiden van mensensmokkel na aanhouding in Pijnacker

Acht maanden cel voor voorbereiden van mensensmokkel na aanhouding in Pijnacker

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag twee mannen veroordeeld tot acht maanden cel voor het voorbereiden van mensensmokkel. De mannen werden op 14 april aangehouden in een Franse MPV bij begraafplaats Sint Janshof in Pijnacker.

40 zwemvesten
Op 14 april zagen agenten op de Oudeweg in Nootdorp een Frans voertuig rijden dat te hard reed. Iets verder konden de verdachten staande worden gehouden bij begraafplaats Sint Janshof in Pijnacker. In de Citroën met Frans kenteken werden vervolgens 40 zwemvesten, een buitenboordmotor en een rubberboot met handpompen aangetroffen.

Mensensmokkelaar
De mannen verklaarden dat ze de spullen in Duinkerke zouden moeten afleveren. Alles was bedoeld voor mensen die de overtocht naar Engeland wilden maken. Dit in opdracht van een Fransman, waarvan ze wisten dat dit een mensensmokkelaar was. De mannen verklaarden dat ze dit deden omdat hen was beloofd dat ze dan zelf gratis naar Engeland zouden mogen, inclusief hun gezin. Later wijzigden ze deze verklaring weer overigens.

Rubberbootjes
De migratie van illegale vreemdelingen van Frankrijk naar Groot-Brittannië is grotendeels verschoven van verstoppen in vrachtwagens, naar de oversteek in rubberbootjes over het Kanaal. Gezien het feit dat het Nauw van Calais de drukste vaarroute is ter wereld, in samenhang met de explosieve toename van overtochten door migranten, komt het met regelmaat voor dat de migranten in gevaarlijke situaties komen.

Persoonlijke omstandigheden
De mannen kregen allebei acht maanden cel voor het voorbereiden van mensensmokkel met levensgevaar, want de zwemvesten en de boot waren niet geschikt voor een oversteek naar Engeland. De straf viel lager uit dan de eis, omdat de rechter rekening heeft gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.