[UPDATE] Vluchtelingenwoningen naast gemeentehuis opengebroken en gekraakt

[UPDATE] Vluchtelingenwoningen naast gemeentehuis opengebroken en gekraakt

Naast het gemeentekantoor in Pijnacker is donderdagavond heel veel politie op de been. Onbekende personen hadden een aantal huisjes voor vluchtelingen gekraakt. Op het braakliggend terrein naast het gemeentekantoor zijn sinds kort mobiele units neergezet voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Deze units zijn nog niet in gebruik bijvoorbeeld omdat riolering en elektriciteit nog niet zijn aangesloten.

Meer aandacht voor overheidsbeleid
Volgens een buurtbewoner zijn de woningen die nog niet bewoond zijn opengebroken en zijn de huisjes gekraakt. De gemeente bevestigt vrijdagmiddag dat de chalets opengebroken zijn door bewoners die meer aandacht willen voor het overheidsbeleid ten aanzien van woonwagenstandplaatsen. Daarnaast waren meubels vanuit de chalets buiten gezet. “In goed overleg met de politie en gemeente is toegezegd dat de door hen veroorzaakte schade wordt vergoed. Twee uur nadien zijn de actievoerders vrijwillig vertrokken”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Onvrede in omgeving
Donderdag verklaarde een actievoerder aan onze redactie dat ze het overheidsbeleid over standplaatsen hekelen. “Voor vluchtelingen kan het wel, en terecht hoor, maar voor woonwagenbewoners worden al meer dan dertig jaar geen nieuwe locaties geregeld. Laat de Oekraïense vluchtelingen maar in de huizen wonen die wij toegewezen krijgen, dan kunnen wij terug naar de woonwagens. De plek waar wij geboren zijn”

Landelijke taakstelling
“Huisvesting gaat ons allemaal aan en is een landelijke en regionale kwestie. Op dit moment zijn wij eerst bezig met crisisopvang voor de Oekraïense families. Daarbij hebben wij ons te houden aan de landelijke taakstelling. Aan de Nijverheidsweg staan nu acht mobile homes. Vandaag arriveert de laatste, de negende.”

Bouwlocatie afgezet
Totdat de tijdelijke bewoners hun intrek nemen, wordt de bouwlocatie afgezet met hekken en is het verboden terrein. Deze actie heeft geen vertraging veroorzaakt in de planning van de werkzaamheden.