Delft en omliggende gemeentes gaan samenwerken voor nieuwe woonmogelijkheid jongeren

Delft en omliggende gemeentes gaan samenwerken voor nieuwe woonmogelijkheid jongeren

De gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Westland, Delft en Midden-Delfland gaan samenwerken met Kamers met Aandacht: een nieuwe woonmogelijkheid voor jongeren van 18 tot 23 die nog niet volledig zelfstandig kunnen wonen ondanks zij het huis uitgaan. Het is een proef van twee jaar, maar de gemeenten hopen dat het concept zich erna voort kan zetten.

Ruimte bieden
Mensen die een kamer of ruimte over hebben en deze willen gebruiken om een jong iemand een woonplek te geven – dat is het idee van de stichting Kamers met Aandacht. Bijna elke woonruimte is hier geschikt voor. Bijvoorbeeld een zolderkamer van een gezin of een plekje in een studentenhuis. Wel zijn er bepaalde voorwaardes, onder andere dat de kamer voor minimaal een jaar wordt verhuurt en dat de huurprijs niet hoger is dan de landelijke huurcommissie adviseert.

Een steuntje in de rug
“Kamers met aandacht is een mooie kans om jongeren binnen onze gemeente een extra steuntje in de rug te geven op weg naar zelfstandigheid,” zegt Hanneke van de Gevel, wethouder Sociaal Domein. Eigenlijk is de mogelijkheid om gebruik te maken van Kamers met Aandacht een goed steuntje in de rug voor jongeren. Wanneer ze daar wonen onderhouden ze namelijk contact met hun persoonlijke zorgverlener. Verhuurders en huisgenoten kunnen ook zorg bieden voor de jongeren. Hierdoor bouwen ze een netwerk op en komen ze aan mensen waarop ze kunnen terugvallen wanneer dit nodig is. Uiteindelijk kunnen ze met deze hulp volledig op hun eigen benen staan.

Is het een match?
Natuurlijk moeten de huurders en verhuurders goed met elkaar overweg kunnen – zowel qua relatie als dagindeling. Daarom worden beide partijen met elkaar gematcht: verhuurders geven aan hoeveel aandacht, zorg en huur ze bieden. De huurders betalen het deze huur, hebben hun eigen dagbesteding en zorgen voor geen hinder of problematiek binnen het huishouden. Onder andere deze overeenkomsten zijn nodig om alles goed te laten werken.

Kamers met Aandacht
Kamers met Aandacht is ook een initiatief in andere Nederlandse steden en heeft inmiddels al meer dan 70 jongeren van een woonplek voorzien. Samen met zorgaanbieders en de Jongerenacademie gaat de stichting op zoek naar naar geschikte kamers voor jongeren in de regio. Als je zelf interesse hebt in het bieden van zo’n mogelijkheid kun je hier meer informatie vinden.