Fietsburgemeesters Den Haag vragen aandacht voor Clean Air Day 2022

Fietsburgemeesters Den Haag vragen aandacht voor Clean Air Day 2022

7 september is Clean Air Day, een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor het belang van schone lucht. Dit was in 2019 uitgeroepen door de Verenigde Naties. De twee fietsburgemeesters van Den Haag, Aya Achahboun en Remco de Rijk, willen deze dag gebruiken om dit de aandacht te brengen bij schoolkinderen. Zij doen dit door de kinderen aan te moedigen lopend en met de fiets naar school te komen. Het idee: maak er een mooie ‘fiets naar schooldag’ van!

Fietsburgemeesters
Over de hele wereld zijn er meer dan 150 fietsburgemeesters. Van New Delhi tot New York – ze zijn voornamelijk te vinden in grote steden. Het is een initiatief van de Nederlandse organisatie BYCS. Zij willen op deze manier de fietsende burger meer inspraak en aanzien geven in de lokale politiek. Nederland heeft zelf fietsburgemeesters verkozen in vijf steden: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. In Den Haag zet Aya zich in om fietsen naar school te stimuleren en meer kinderen op de fiets te krijgen, terwijl Remco zich inzet voor het verbeteren van fietsveiligheid in de regio. Beiden zijn in maart 2022 gekozen en benoemd door Burgemeester Van Zanen.

De belangrijke vragen
De fietsburgemeesters hopen dat er in Haagse klaslokalen gesproken gaat worden over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld: hoe kan je zelf zorgen voor minder luchtvervuiling? Of hoe vaak wordt jij met de auto ergens heen gebracht, terwijl je er ook met de fiets kan komen? Ook: kan je een soort ‘belofte’ maken om vaker de fiets te pakken? Dat is namelijk goed voor je gezondheid en de veiligheid – onder andere doordat het voor minder autoverkeer zou zorgen. Door deze vragen voor te stellen bij de leerlingen hopen ze hen nieuwe ideeën te geven en zo voor positieve verandering te zorgen.

Wereldkampioen doet mee
Basisschool De Tweemaster in Duindorp is enthousiast over deze dag en besteedt er veel tijd aan. Als ’toetje’ organiseren de fietsburgemeesters op woensdag 7 september een spectaculaire BMX show van wereldkampioen Sietse van Berkel. Dit vind   plaats om 12.45 uur in de Sporttuin, Tesselschadestraat 61, Duindorp. Iedereen is welkom om te komen kijken naar dit BMX-spektakel. Clean Air Day 2022 wordt dus leerzaam en enthousiast gepresenteerd. Het is leuk voor de Haagse basisschoolkinderen en over het algemeen goed voor Nederland.