Gemeente Rijswijk neemt maatregelen tegen zwervend vuilnis naast afvalcontainers

Gemeente Rijswijk neemt maatregelen tegen zwervend vuilnis naast afvalcontainers

Rondslingerend afval en zwervende vuilniszakken vlakbij ondergrondse afvalcontainers zijn vaak een doorn in het oog. Dat vindt ook de gemeente Rijswijk die een aantal maatregelen neemt om dit tegen te gaan.

Overlast en ongedierte
Achtergelaten troep veroorzaakt niet alleen overlast voor omwonenden, maar het trekt ook ongedierte aan en is vervuilend voor het milieu.

“Dat moeten we veranderen in Rijswijk”, vindt Mark Wit, de wethouder die onder meer over openbare ruimte en milieuzaken gaat. “We willen een schone en gezonde omgeving voor iedere Rijswijker.”

Containertuintjes en verlichting
De gemeente neemt een aantal maatregelen. Denk daaraan aan de zogeheten containertuintjes: kleine groenperkjes rondom containers, waardoor mensen minder snel geneigd zijn afval naast de container te plaatsen. “De tuintjes zorgen volledig voor zichzelf”, legt de wethouder uit. “Ze vangen regenwater op en hebben dus geen extra water nodig. Hiermee maken we de stad een stukje groener en vrolijker.”

Daarnaast worden een aantal containers ook uitgerust met “Solar Safety-ogen”, zoals de gemeente ze noemt. In de basis zijn het lampen met een bewegingssensor. De lampen springen aan als er iemand langsloopt om vuilniszakken weg te gooien. Dit moet het illegaal dumpen – met name ’s nachts – tegengaan.

Aanpassingen op hotspots
Momenteel zijn de containers op zogenaamde hotspots aangepast, locaties waar momenteel veel overlast wordt veroorzaakt door zwerfafval. Het gaat om de containers op de Titus Brandsmastraat, de Hendersonstraat, het Waldhoornplein, de Schoolstraat en op de hoek van de Clavecimbellaan met de Paukensingel.