De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael gaat eindelijk weer open

De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael gaat eindelijk weer open

De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael gaat in het najaar eindelijk weer open. Van 15 tot en met 30 oktober is het unieke park weer te bezoeken.

Wanneer?
Van 15 tot en met 30 oktober is het weer mogelijk om de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael te bezoeken. Het unieke park gaat na een lange periode van dicht zijn eindelijk weer open.

Corona en sperwer
De tuin was voor een lange periode gesloten tijdens de coronatijd. Wanneer de meeste andere dingen hun deuren weer konden openen, bleek er een Sperwer in de tuinen te broeden. Hierdoor moesten ze nog even dichtblijven. Een park dat niet open mag vanwege een broedende vogel is uniek – maar dat is de vogel ook. Het is een bijzondere en beschermde roofvogel die amper voorkomt in Nederland. Daarom moest hij alle rust krijgen om goed te kunnen broeden, iets wat niet mogelijk zou zijn met vele bezoekers in de tuinen.

Vier jongen
Gelukkig was het niet voor niks: de sperwer kreeg vier jongen, die ze grootbracht in de Japanse Tuin. ‘Nu het broedseizoen voorbij is en de jongen zijn uitgevlogen,” zegt stadsecoloog Esther, “kan de tuin weer open voor publiek. De kans is groot dat de sperwer volgend jaar weer een nieuw plekje uitzoekt om een nest te bouwen.” De vogels zijn namelijk minder honkvast dan sommige anderen.

Belangrijk onderhoud
De komende periode zal er hard gewerkt worden aan het onderhoud van de tuin. Hierdoor zullen veertig verschillende soorten mos, de rode esdoorns, de gele azalea’s, de kamperfoelie op bamboestokken en andere flora en fauna er weer op en top uitzien. Deze aandacht verdienen ze wel – sommige bomen en planten in de tuin zijn al meer dan 100 jaar oud. De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael is de oudste, en met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter, grootste van Nederland.