Werkzaamheden WarmtelinQ flink vertraagd – dit keer in Rijswijk

Werkzaamheden WarmtelinQ flink vertraagd – dit keer in Rijswijk

Bijna onmisbaar zijn ze: de twee enorme leidingen van WarmtelinQ aan de Prinses Beatrixlaan. In de toekomst zullen ze restwarmte vervoeren van de Rotterdamse haven naar Den Haag en Leiden – door Rijswijk heen dus. Het oorspronkelijke plan voor deze grote operatie was vrij simpel: begin oktober zou, bij de Bogaard een eindje verderop, begonnen worden met graven. Maar daar is nu verandering in gekomen vanwege de verkeersmaatregelen in het verkeersplein. Deze zijn namelijk afgekeurd, zal het later dan volgende week plaatsvinden: waarschijnlijk pas over een paar maanden. Pas dan kunnen de buizen worden doorgetrokken en dus ook weggehaald.

Vertraging
De Prinses Beatrixlaan moet worden afgesloten voor de werkzaamheden rondom de leidingen. De ontwikkelaars van het project zijn daardoor verantwoordelijk voor een goede omleiding creëren voor het verkeer – degenen die het veranderen moeten ook met een oplossing komen, zo werkt het. De gemeente Rijswijk heeft de plannen voor de verkeersomleidingen alleen afgekeurd, en daarom is er nog geen vergunning voor de aanleg verleend. Daarom kunnen de werkzaamheden pas maanden laten starten: naar verwachting eind 2022 of begin 2023. De buizen gaan nog wel verplaatst worden voor die tijd, ze gaan namelijk opgeslagen worden bij de Bogaard, op parkeerlocatie P3.

Onzekerheden
Het is niet de eerste tegenslag voor het bedrijf achter de warmteleidingen. Eerder werd namelijk al bekend dat het plan in Den Haag ook vertraagd zou zijn. De reden hiervoor is dat het de Raad van State niet lukt om een bezwaarprocedure tegen het tracé dit najaar af te handelen. Verder is het ook nog niet duidelijk of, zoals het oorspronkelijke plan luidt, WarmtelinQ van Rijswijk naar Leiden zal lopen. Een onafhankelijke commissie bracht daar op 4 augustus een advies over uit: onderzoek alternatieven voor de warmteleiding. Dit advies was op verzoek van Zuid-Holland. Kortom: WarmtelinQ is nog wel even bezig.