Gemeente heft samenscholingsverbod bij winkelcentrum Parade op

Gemeente heft samenscholingsverbod bij winkelcentrum Parade op

Het samenscholingsverbod dat sinds vrijdag 22 juli gold in en rondom het winkelcentrum Parade in Nootdorp wordt per 1 oktober opgeheven. Dit heeft de gemeente bekend gemaakt.

Rivaliserende jeugdgroepen
Deze zomer was er sprake van ernstige overlast van groepen jongeren in het gebied. Het dieptepunt was een schietincident op 20 juli. Hoewel niemand gewond raakte, had het incident uiteraard een grote impact om omwonenden en de winkeliers.

De jongeren zorgden voor grote overlast, zoals vernielingen en intimidatie, maar ook ernstige ordeverstoringen, zoals berovingen en vechtpartijen.

Maatregelen
Als reactie gaf de burgemeester in overleg met politie en justitie een noodbevel af en niet veel later volgden aanvullende maatregelen: Er werd een samenscholingsverbod ingesteld en kwam cameratoezicht. In augustus werden de maatregelen opnieuw geëvalueerd en werd besloten deze ook in september te laten voortduren.

Inmiddels laat de gemeente weten dat geen reden te zien voor het opnieuw verlengen van het samenscholingsverbod: “Er is nog wel overlast van jongeren, maar er is geen sprake meer van ernstige overlast en openbare ordeverstoringen door jongeren uit rivaliserende jeugdgroepen. Het waren deze rivaliserende jeugdgroepen die aanleiding gaven voor het instellen van het samenscholingsverbod en het cameratoezicht.”

De gemeente zegt dat de maatregel een grote impact heeft op de inwoners en bezoekers van het winkelcentrum, terwijl zij niet behoren tot de doelgroep waarvoor deze werd ingesteld. Daarom vindt de gemeente het samenscholingsverbod niet langer proportioneel.

Cameratoezicht
Daarentegen wordt het cameratoezicht nog wel in stand gehouden: “Met cameratoezicht kan de politie goed blijven monitoren of er groepsvorming van jongeren, behorend tot de doelgroep, plaatsvindt. Als het nodig is, kan de politie op tijd optreden om eventuele openbare ordeverstoringen te voorkomen.”

Terwijl de maatregelen geleidelijk aan af worden gebouwd, zegt de gemeente bezig te blijven met de aanpak van de groepen jongeren in Pijnacker-Nootdorp.