Duurzaamheidslening van Pijnacker-Nootdorp wordt niet afgeschaft

Duurzaamheidslening van Pijnacker-Nootdorp wordt niet afgeschaft

De duurzaamheidslening van Pijnacker-Nootdorp wordt niet afgeschaft. D66 Pijnacker-Nootdorp diende tijdens een raadsvergadering op 22 september een amendement in om de duurzaamheidslening van de gemeente te behouden. Dit werd ook mede namens de partijen Eerlijk Alternatief en het CDA gedaan. De duurzaamheidslening, in het kort, houdt in dat huiseigenaren tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen sluiten bij de gemeente als ze hun huis willen verduurzamen.

Juist nú nodig
Nils ter Braake, woordvoerder van D66: “De energieprijzen stijgen en veel inwoners willen daarom nu hun huis verduurzamen. Daarom vinden we het belangrijk dat de lokale duurzaamheidslening blijft bestaan zodat onze inwoners de lening kunnen gebruiken voor de financiering van een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Juist nu moeten we onze inwoners hierbij helpen.”

Geen alternatief, wel aanvulling
Vanwege de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, een landelijk alternatief, had het College aan de raad voorgesteld om de duurzaamheidslening af te schaffen. Deze landelijke regeling wordt door D66 echter niet gezien als vervanging van de lokale duurzaamheidslening, maar meer als een welkome aanvulling – hierdoor is er niet een andere manier om je huis gemakkelijker te verduurzamen, maar zijn er meerdere. Dat is des te beter voor de duurzaamheid van huizen en de gemeente.

Steun
Het amendement om de duurzaamheidslening te behouden werd flink gesteund in de raad: naast de indieners was er ook steun van Partij voor de Dieren, ChristenUnie-SGP en Progressief Pijnacker-Nootdorp. Er is nog ongeveer 170.000 euro beschikbaar voor de duurzaamheidslening, gaf wethouder Frank van Kuppeveld aan. De gemeenteraad zal opnieuw een afweging moeten maken over het voortzetten van de duurzaamheidslening wanneer deze pot leeg is.