Coen van Bunge uitgeroepen tot ‘Scheidsrechter van het Jaar’ door Internationale Hockey Federatie

Coen van Bunge uitgeroepen tot ‘Scheidsrechter van het Jaar’ door Internationale Hockey Federatie

Coen van Bunge is geboren in Leidschendam en groeide op in Voorburg. Hij begon zijn hockeycarrière als speler bij het Voorburgse Cartouche en wisselde later het spelen in voor de arbitrage. Zijn succesvolle loopbaan als scheidsrechter is niet onopgemerkt gebleven door de Internationale Hockey Federatie (FIH), die hem heeft uitgeroepen tot ‘Scheidsrechter van het Jaar’ van de mannen.

Internationale carrière
Van Bunge is al jarenlang actief als scheidsrechter en sinds 2008 ook bij internationale wedstrijden. Daarbij heeft hij belangrijke wedstrijden gefloten, onder andere drie Champions Trophies, drie Europese Kampioenschappen (2015, 2019 en 2021) en twee Olympische Spelen (2016 en 2021) gefloten. In Tokio mocht Coen de olympische hockeyfinale bij de heren fluiten. Coen is de eerste Nederlandse scheidsrechter die de finale van de Euro Hockey League en de FIH Pro League floot.

In totaal heeft Coen 121 internationale optredens als scheidsrechter verricht en nog eens meer dan 75 optredens als videoscheidsrechter, zo laat de Nederlandse Hockeybond (KNHB) weten. Daarnaast leidt hij als FIH-opleider ook andere scheidsrechters op verschillende niveaus op. De bond is dan ook lovend over de behaalde titel: “Een prachtige prestatie waar we enorm trots op zijn en waar we Coen van harte mee feliciteren.”

“Inspireer de volgende generatie”
Coen van Bunge zelf geeft in een reactie aan extreem trots te zijn op deze prestatie. In zijn reactie blikt hij zelf ook terug op een aantal hoogtepunten, waaronder de wedstrijd tussen België en India in Antwerpen tijdens de Pro League, en de Indoor Asia Cup in Bangkok.

Bij dat laatste toernooi was zijn persoonlijke hoogtepunt een workshop die hij mocht geven aan collega’s van over de hele wereld. Zo kunnen zij kennis meenemen naar hun eigen land en deze daar verder delen.

Als laatste boodschap geeft hij aan iedereen in de hockeywereld mee: “Deel jouw passie en inspireer de volgende generatie”.


Kopfoto: Videostill