Huurders met hoge energierekening krijgen hulp van Rijswijk Wonen

Huurders met hoge energierekening krijgen hulp van Rijswijk Wonen

“We willen niet dat mensen moeten kiezen tussen het betalen van de huur en het kopen van ontbijt,” zegt Rob van den Broeke, directeur van Rijswijk Wonen. “Dus heb je die stress, kom naar ons toe. Dan vinden we samen een oplossing.”

Ruim aangeboden hulp
Door de hoge energierekening komen veel huurders financieel in de problemen. Mensen die ingeschreven staan bij Rijswijk Wonen kunnen bij hen aankloppen voor hulp op dat gebied. De woningcorporatie biedt, nauw samenwerkend met de gemeente, op verschillende manieren hulp voor wie dit nodig hebben. Onder deze manieren vallen energiecoaches die mensen thuis helpen met het besparen op hun energie. Ook zijn er toeslagen en regelingen die de energieprijs omlaag kunnen krijgen waar niet iedereen vanaf weet. Mochten deze en andere manieren van hulp benut zijn en er nog steeds financiële moeilijkheden spelen, dan is een betalingsregeling misschien ook een oplossing. Zelfs voor middeninkomens.

Spreekuren voor huurders
Van den Broeke: “Het stookseizoen is begonnen, dus met een variabel energiecontract voel je de bui al hangen. Gelukkig krijgen we per 1 januari een prijsplafond voor energie, maar de maanden daarvoor moeten mensen nog wel overbruggen. Daarom roepen we onze huurders op om contact met ons te zoeken als zij daar zorgen over hebben.” Hiervoor zijn er uren ingericht waarin huurders hun zorgen kwijt kunnen en geïnformeerd kunnen worden. Deze uren vinden plaats aan de Lange Kleiweg 6, het kantoor van Rijswijk Wonen, op de volgende momenten:

– 17 oktober, 16:00-19:00
– 20 oktober, 13:00-16:00
– 25 oktober, 15:00-18:00

Huurders worden gevraagd om van tevoren een e-mail met naam en adres naar hogeenergierekening@rijswijkwonen.nl te sturen of te bellen naar 070-33 64 200.

Lange termijn oplossingen
Rijswijk Wonen werkt, naast deze noodhulp, ook aan een oplossing voor op de lange termijn. Doormiddel van te isoleren en warmtepompen, zonnepanelen en dubbel glas te installeren is de woningcorporatie bezig om het woningbezit te verduurzamen. Dit kan flink helpen met de energieprijzen betaalbaar houden, en daarom zijn ze hier spoedig mee bezig. Het is een prioriteit. Ook staan er prioriteiten op de woningen die deze aandacht krijgen: woningen die dit het hardst nodig hebben zijn als eerst aan de beurt. Dat geeft ze de mogelijkheid snel energiezuinig te zijn. Uiterlijk in 2030 is dit afgerond.