Rijswijk helpt haar inwoners deze winter met energiebesparing

Rijswijk helpt haar inwoners deze winter met energiebesparing

De stijgende energieprijzen creëren spanning voor veel mensen. De energieleveranciers voelen dit net zo goed. Natuurlijk hebben Rijswijkse huishoudens hier ook mee te maken: een fors aantal kampt al met financiële problemen. Wethouder Armoedebestrijding Gijs van Malsen: “In Rijswijk hebben circa 4% van de huishoudens te maken met energiearmoede. Voor die groep die moeite heeft met het betalen van de energierekening gaan we mensen helpen, en daarvoor komt het Rijk ons tegemoet.”

Ondersteuning
De ondersteuning die Gemeente Rijswijk gaat bieden richt zich op het verlagen van het energiegebruik. De hulp bij energiebesparing bestaat onder andere uit:

– Energiecoaches aan huis voor advies en het aanbrengen van kleine besparende middelen (bijvoorbeeld tochtstrips)
– Witgoedregeling voor huishoudens tot 130% van het minimuminkomen
– Cadeaubonnen voor kleine besparende middelen voor huurders, ter waarde van 80 euro en tot 31 december
– Energieadviezen voor Verenigingen van Eigenaren

Wat kan er gedaan worden?
De hulp is gericht op huurders en woningeigenaren die te maken hebben met energiearmoede. Dit betekent dat de huishoudens worden benaderd met een inkomen tot 130% van het minimuminkomen in huizen met een slecht energielabel. Voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) ontvangt de VvE in kwestie het energieadvies omdat zij beslissen over isolerende maatregelen. De energiecoach, cadeaubon en witgoedregeling kunnen wel door bewoners zelf aangevraagd worden. Woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes gaan allebei energiecoaches inzetten. Gemeente Rijswijk gaat in de komende tijd samenwerken met andere partijen om de rest van het plan goed te realiseren.

Een duurzame toekomst
Rijswijk gaat de komende jaren overschakelen naar en duurzame toekomst. Dit gaat gebeuren door minder fossiele brandstoffen te gebruiken en over te stappen naar schone energiebronnen. Mark Wit, wethouder Duurzaamheid & Energietransitie: “Dit doen we stap voor stap én samen. De eerste belangrijke stap: onze huizen beter isoleren en meer energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening én woongenot. Alle kleine beetjes helpen. Energiebesparing is een actueel thema dat ook aankomende week extra wordt benadrukt tijdens de Week van de Duurzaamheid.”

Hulplijnen
Inwoners van Rijswijk die belangrijke geldvragen hebben kunnen terecht bij het Financieel Servicepunt. Voor meer informatie kan er gebeld worden naar 070 326 1955. Woningeigenaren die zelf al aan de slag willen om hun huis voor te bereiden op een duurzame toekomst kunnen daarvoor hier kijken.