Bijeenkomst “senioren en (cyber)veiligheid” georganiseerd in het Rijswijks Lyceum

Bijeenkomst “senioren en (cyber)veiligheid” georganiseerd in het Rijswijks Lyceum

Door: Anne Schuiling – De Week van de Veiligheid is een jaarlijks terugkerende week in oktober. Gemeenten en veiligheidspartners staan dan extra stil bij de veiligheid in hun stad.

Wereld van cybercriminaliteit
Op woensdagavond 12 oktober was in het Rijswijks Lyceum door de gemeente een informatiebijeenkomst “senioren en (cyber)veiligheid” georganiseerd. De politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben de aanwezige inwoners van Rijswijk meegenomen in de wereld van de cybercriminaliteit en vooral de vraag: hoe kunnen wij ons daartegen beschermen? Al snel werd duidelijk dat veel mensen wel eens te maken hebben (gehad) met een of zelfs meerdere vormen van cybercriminaliteit: van ‘babbeltrucs’ aan de deur tot aan ‘vriend-in-nood-fraude’ en ‘spoofing’ (spoofing is een truc waarbij een oplichter zich voordoet als een medewerker van je bank, een helpdesk of webwinkel. Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter). Het was een leerzame avond waarbij veel goede tips zijn uitgewisseld om ons weerbaar te maken tegen cybercriminelen.

Tip van de burgemeester en politie
Waarnemend burgemeester Verkerk sloot de avond af, waarbij hij benadrukte hoe belangrijk het is om samen alert te zijn, zeker omdat de methoden steeds veranderen en de impact zo groot is. De oproep van de politie en burgemeester daarbij was: “Mensen schamen zich vaak als het hun toch is overkomen. Dat is nergens voor nodig! Mocht het u overkomen dat u slachtoffer wordt, maak het dan bespreekbaar en doe altijd aangifte.

Wilt u de tips nog eens nalezen? Raadpleeg dan www.maakhetzeniettemakkelijk.nl