Verkeerstoren opent deuren in Ypenburg naar aanleiding van 60 jaar Cuba Crisis

Verkeerstoren opent deuren in Ypenburg naar aanleiding van 60 jaar Cuba Crisis

Door: Joey Koeijvoets

Sinds 2018 gaan mensen naar de Verkeerstoren van voormalig vliegveld Ypenburg voor een lekker bakje koffie, want in de laagbouw van deze historische toren is een espresso-, frozen yogurt bar & lunchroom gevestigd.

Historie komt tot leven
Stichting Erfgoed Koude Oorlog heeft naar aanleiding van 60 jaar Cuba Crisis, die in 1962 plaatsvond, een landelijk expositie weekend samengesteld waarbij deze verkeerstoren en zendstation PA60YP van voormalig vliegveld Rijswijk-Ypenburg zaterdag en zondag opengesteld wordt voor publiek.

In oude staat teruggebracht
Vrijdag aan het eind van de middag kwam burgemeester Bjorn Lugthart samen met raadslid Dilara Gök om het weekend officieel te openen. Op de foto zie je ook Jacques Schaaf en Jan Voorn. Jan was verkeersleider begin jaren 60 van Nato basis Ypenburg. Bij hem is is het idee ontstaan om de technische inrichting van de toren en de koepel waar de local control plaatsvond met de etages waar de technische ruimte, de approach control en chefs verkeersleiding gevestigd waren weer zoveel mogelijk in oude staat terug te brengen en de bijbehorende apparatuur in de Verkeerstoren te exposeren.

Samenwerkende partijen
In samenwerking met de vrijwilliger Robert Plat van de studieverzameling van de TU Delft is er een selectie te zien van luchtvaart apparatuur en worden er rondleidingen gegeven door het gebouw.

Rondleidingen op gezette tijden
De rondleidingen zijn op zaterdag op het verkeerstorenplein 1 in Nootdorp om 10:00, 13:00 en 16:00 en op zondag om 10:00, 12:30 en 14:30. Kosten voor de rondleiding zijn 5 euro.