Tientallen zieken en dode bomen gaan gekapt worden

Tientallen zieken en dode bomen gaan gekapt worden

Door: Jesper Kros – Vanaf maandag 24 oktober gaat de gemeente Pijnacker-Nootdorp weer aan de slag met het kappen van ongeveer zestig dode en zieke bomen. De werkzaamheden bestaan uit het afzagen van stammen, het verwijderen van de boomstronk en het verbeteren van de groeiplaats. Naar verwachting worden de nieuwe bomen geplant in het voorjaar van 2023. De gemeente begint met een volgende ronde met de kap van afgekeurde bomen op verschillende locaties. Op plaatsen waar bomen verdwijnen komen, waar dat mogelijk is, nieuwe bomen terug.

Veiligheid

Voor de kap zijn verschillende redenen: een aantal bomen is dood, een aantal bomen is ziek en een aantal bomen is rot van binnen. Deze bomen zijn onmogelijk te reden en vormen een gevaar voor de omgeving.

Herplanting

Bijna alle bomen die straks gekapt zijn, worden herplant. Overigens komt niet altijd dezelfde soort boom terug. Soms wordt gekozen voor een sterkere soort. Herplanten is meestal op dezelfde plek, maar soms kan dat niet. Bijvoorbeeld door ruimtegebrek. Dan wordt er gezocht naar een alternatief in de nabije omgeving. Pijnacker-Nootdorp heeft een totaal bestand van 19.000 stuks geregistreerde bomen. Daarvan worden jaarlijks een paar bomen vervangen.