Gemeente Rijswijk en Stichting Welzijn Rijswijk lanceren nieuwe podcast over jonge mantelzorgers

Gemeente Rijswijk en Stichting Welzijn Rijswijk lanceren nieuwe podcast over jonge mantelzorgers

Eén op de vijf jongeren is een mantelzorger in Nederland. Deze jongeren praten er weinig over uit schaamte of omdat ze niet goed weten met wie ze moeten praten. Om het taboe te doorbreken en meer bewustwording te creëren is er vanuit het project Jonge Mantelzorgers van de gemeente Rijswijk en Stichting Welzijn Rijswijk een podcast gelanceerd.

Persoonlijke verhalen
De podcastserie is onderdeel van een bewustwordingscampagne van Welzijn Rijswijk. De serie bestaat uit een aantal afleveringen waarin jonge mantelzorgers vertellen over hun persoonlijke situatie en wat er allemaal komt kijken bij de zorg voor een ander. Zo vertelt de 16-jarige Sydney in de eerste aflevering over de zorg voor zijn zwaar gehandicapte broertje en wat dat met hem doet. De podcast is te vinden via de website van Welzijn Rijswijk. Rita Bakker van de gemeente Rijswijk, Wallie van Yperen en Lisette Elgershuizen van Welzijn Rijswijk lanceerden samen de podcast. “Als gemeente vinden we het belangrijk om de juiste ondersteuning te kunnen bieden aan jongeren”. Hopelijk maken we het onderwerp steeds meer bespreekbaar zodat we beter in beeld krijgen welke jongeren zorgdragen voor een ander” vertelt Rita.

Project Jonge Mantelzorgers
Met het project Jonge Mantelzorgers wilt de gemeente en Welzijn Rijswijk jonge mantelzorgers beter in beeld te krijgen. De insteek is dat leraren, zorgprofessionals, vrienden en buren de signalen van jongeren, waaruit zou kunnen blijken dat jongeren thuis mantelzorger zijn, beter herkennen. Mantelzorgers hebben een belangrijke rol in de samenleving. Het is daarom van groot belang om in beeld te hebben wie zorg draagt voor een naaste, zodat zij ondersteuning kunnen krijgen als dat nodig is. Een ander doel van het project is om het onderwerp mantelzorg bespreekbaar te maken, zodat jongeren kunnen delen waar zij tegenaan lopen of hulp bij nodig hebben. Het kan namelijk best eenzaam voelen voor jongeren om niet openlijk over hun thuissituatie te praten. Ook weten zij niet altijd welke hulp er is en waar zij terecht kunnen.

Gele schoolbus
De organisatie Jonge Mantelzorg is een landelijke netwerkorganisatie. Het zet zich in om de bekendheid en ondersteuning van jonge mantelzorg te verbeteren. Met hun knalgele campagne bus rijden ze door heel het land om in gesprek te gaan met jongeren. Op 21 oktober kwam de bus naar het Stanislas College in Rijswijk. Tijdens deze bijeenkomst werd de podcast over jonge mantelzorgers gepresenteerd. Een aantal leerlingen gingen in gesprek met onder andere medewerkers van de gemeente, Welzijn Rijswijk, het Stanislas College en de wijkagent over wat het is om mantelzorger te zijn en waarom aandacht nodig is voor jonge mantelzorgers. Een deel van de aanwezige leerlingen in de bus is zelf mantelzorger. De jongeren gaven duidelijk aan waar zij denken dat hun leeftijdsgenoten behoefte aan hebben. Er ontstond een open en eerlijk gesprek over schaamte, maar ook over trots die gepaard ging met mantelzorg.

Ben je zelf een jonge mantelzorger en heb je vragen, of wil je gewoon eens met iemand praten over je situatie? Dan kun je bellen of appen met een van de mantelzorgconsulenten. Meer informatie vind je op de website van Welzijn Rijswijk.

Voor meer informatie over de organisatie Jonge Mantelzorg en hun campagnes kun je kijken op de website van Jonge Mantelzorger.