Een uurtje langer uitslapen, wintertijd gaat komende nacht in

Een uurtje langer uitslapen, wintertijd gaat komende nacht in

Zondag 30 oktober gaat om 03.00 uur de klok weer een uur terug naar 02.00 uur. De wintertijd gaat namelijk weer in.

Wintertijd
Zoals gebruikelijk gaat de wintertijd in tijdens het laatste weekend van oktober. Hierna is het s’ ochtends eerder licht en ’s avonds is het eerder donker. Mensen die van uitslapen houden, kunnen ook genieten van een uurtje langer in bed.

Onduidelijkheid over afschaffing
In 2018 begon de Europese Unie (EU) met het onderzoeken of het verzetten van de klok niet kon worden afgeschaft. Uit een peiling onder miljoenen Europeanen bleek ook dat het overgrote deel zich hieraan stoort.

In 2019 werd besloten dat in 2021 in principe het laatste jaar was dat er nog van zomer- naar wintertijd werd veranderd. Omdat er geen unanieme beslissing werd genomen over welke tijd er aangehouden zou worden, mochten individuele lidstaten dit besluiten. Omdat dit zorgde voor een wirwar aan voorkeuren, is de afschaffing nog altijd niet doorgevoerd.

Sindsdien brak corona uit en lag daar de prioriteit. Het is dus nog afwachten of en wanneer de afschaffing wordt doorgezet.