Hans Thiebou (69) nieuwe Klimaatburgemeester van Rijswijk

Hans Thiebou (69) nieuwe Klimaatburgemeester van Rijswijk

Het is officieel: Hans Thiebou (69) is de Klimaatburgemeester van Rijswijk. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte dit bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week zal hij als klimaatburgemeester een belangrijke rol spelen, door de inwoners van Rijswijk met een duurzame, klimaatbewust initiatief te inspireren om zelf ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven. Dat is hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Inzet door heel Nederland
Het ministerie van EZK (Economische Zaken en Klimaat) zocht dit jaar opnieuw voor zoveel mogelijk gemeenten in Nederland een klimaatburgemeester. Daar zijn er dit jaar 245 van, in 158 gemeenten. De klimaatburgemeester zet zich in voor de vermindering van CO-2 uitstoot in zijn of haar buurt, wijk of gemeente. Deze inzet kan groot zijn, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een duurzame actie in de wijk, maar ook klein.

Hans hoopt te inspireren
Met zijn eervolle benoeming hoopt Hans Thiebou tijdens de Nationale Klimaatweek de inwoners van Rijswijk te inspireren. Dat op het gebied van beter voor het klimaat zijn. Hij is daar zelf veel mee bezig – zo bestaat zijn huis van buiten voor 80% uit groen – en hoopt met zijn duurzame voorbeeld mensen in zijn omgeving aan te zetten tot actie, en daar blijft het niet bij.

Vlag
Hans ontving namelijk ook, speciaal voor zijn benoeming, de Nationale Klimaatweekvlag. Deze kan hij voor de hele week ophangen op een plek naar keuze, waardoor iedereen in Rijswijk kan zien dat hij de gemeente haar Klimaatburgemeester is.

Nationale Klimaatweek
Nederland moet klimaatneutraal zijn in 2050, waarvoor de CO2-uitstoot met minimaal 55% gedaald moet zijn in 2030. Deze doelen kunnen alleen gehaald worden als het land zich gezamenlijk inzet: het is noodzakelijk dat de overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland zich inzetten. De Nationale Klimaatweek (NKW) draagt hieraan bij, door aandacht te vestigen op deze duurzame en klimaatbewuste initiatieven die voortkomen uit onze samenleving. De week vind plaats vanaf vandaag; van 31 oktober tot en met 6 november.