Senioren kunnen mee bewegen met Sociaal Vitaal

Senioren kunnen mee bewegen met Sociaal Vitaal

Vorige week ontvingen alle inwoners uit de wijken Nootdorp Centrum West en de Venen Oost in de leeftijd van 65 -85 jaar een uitnodigingsbrief voor een fitheidstest en beweegactiviteiten. Senioren kunnen zich direct aanmelden om op zaterdag 17 december in de sporthal van SV RKDEO in Nootdorp mee te doen aan een fitheidstest of een huisbezoek afwachten, waarin nog vragen kunnen worden gesteld.

Test en beweegactiviteiten
De test is bedoeld voor senioren die weinig of niet bewegen. Zeker senioren die meer sociale contacten willen en vitaler in het leven willen staan, worden uitgenodigd om mee te doen. Na de test kunnen mensen meedoen aan beweegactiviteiten. Er zijn ook beweegactiviteiten met extra voorlichtingen en nadruk op weerbaarder en sociaal vitaal in het leven staan. De beweegactiviteiten starten vanaf begin januari.

Gezelligheid
De kracht van het programma is dat het in de groepen erg gezellig is. Tijdens het bewegen zorgt de leiding voor een goede sfeer en daarna is er gelegenheid voor gezamenlijk koffie en thee drinken, waar ervaringen worden gedeeld. De extra voorlichtingen geven stimulans ook zelf thuis voor de gezondheid iets te doen. De ervaring leert dat een aantal leden van de beweeggroepen ook buiten het wekelijkse uurtje met elkaar afspreekt. Plezier en gezond bewegen gaan samen.

Deskundige leiding
Zowel bij de fitheidtest als tijdens de beweeglessen is er deskundige leiding aanwezig. Bij de fitheidtest worden onder andere de bloeddruk, kracht en uithoudingsvermogen gemeten. Er is een fysiotherapeut aanwezig die eventueel geraadpleegd kan worden. Aan het einde van de test wordt advies gegeven door de lesgevers, in welke groep deelnemers het beste mee kunnen gaan doen. Met de resultaten van de test kunnen de deelnemers starten met bewegen op een verantwoord niveau.

Sociaal Vitaal
Sociaal Vitaal is een beweeg- en gezondheidsproject voor 65 plussers die aan hun fitheid, gezondheid, weerbaarheid en sociale contacten willen werken. In het programma worden wekelijkse beweeglessen en daarnaast voorlichtingen aangeboden, bijvoorbeeld over gezonde voeding, medicijngebruik en ontspannen. De groepen komen bijeen in de sporthal van SV RKDEO. Senioren kunnen ook meedoen aan andere beweegactiviteiten.