[VIDEO] Afvalrace 2022-2023 van start gegaan op Wethouder Brederodeschool

[VIDEO] Afvalrace 2022-2023 van start gegaan op Wethouder Brederodeschool

Vandaag is de Afvalrace 2022-2023 van start gegaan. Verschillende basisscholen in Rijswijk gaan een jaar lang fanatiek met elkaar de strijd aan om rondom hun eigen school zwerfafval op te ruimen. Dit jaar doen vier basisscholen mee met de Afvalrace: de Wethouder Brederodeschool, De Voorde, de Rehobothschool en Parkrijk. Wethouder Mark Wit gaf vanmiddag het startsein voor de Afvalrace 2022-2023.

Schoon houden
Een belangrijk onderdeel van de Afvalrace is dat de basisschool een gebied in de buurt van de school adopteert. Leerlingen van de bovenbouw zorgen ervoor dat dit gebied schoon blijft. Voor het opruimen van zwerfafval krijgen de basisscholen materialen van de gemeente, zoals prikkers en een hesje. De basisschool met het schoonste terrein wint aan het eind van het jaar de Helden-van-Rijswijkwisselbeker.

Rijswijk schoner
Wethouder Wit is blij dat er weer verschillende basisscholen meedoen met de Afvalrace. “Het is fantastisch dat de leerlingen van deze basisscholen zich willen inzetten om het zwerfafval rondom de school op te ruimen. Samen gaan we aan de slag om het zwerfafval tegen te gaan. Hiermee maken we Rijswijk weer een beetje schoner en gezonder”, vertelt wethouder Wit.

Zwerfafvalbrigade
De Rijswijkse Zwerfafvalbrigade, een groep vrijwilligers die regelmatig zwerfafval opruimt in de stad, komt langs bij de basisscholen om te kijken hoe schoon het gebied rondom de school blijft. Soms laat de Zwerfafvalbrigade van tevoren weten dat ze langskomen, maar dat doen ze niet altijd. Ze willen namelijk zeker weten dat de leerlingen van de basisscholen ook echt het gebied schoon willen houden. Dat levert punten op voor de Afvalrace.

Punten scoren
Punten kunnen de leerlingen van de vier basisscholen ook scoren met de wedstijd Afval Inzamelen op het schoolplein, de Afvalmemory, het Levend Zwerfafvalkwart en met de afvalquiz in de klas. De sportleiders van Haaglanden Beweegt gaan de activiteiten op de basisscholen organiseren.

Rijswijk Schoon
Organisatoren van de Afvalrace zijn de gemeente Rijswijk, Haaglanden Beweegt en de Kinderrechtencoach. De race is een onderdeel van de campagne Rijswijk Schoon, waarmee de gemeente het zwerfvuil in de stad wil aanpakken voor een betere en gezondere leefomgeving. Wethouder Mark Wit: “Ik hoop dat het goede voorbeeld dat de leerlingen met de afvalrace geven breed wordt opgepakt en dat het mensen meer bewust maakt van hun gedrag. Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor een schone openbare ruimte”.

Winnaar vorig jaar
Vorig jaar heeft de Wethouder Brederodeschool de Afvalrace gewonnen. Deze basisschool was een van de vijf basisscholen in Rijswijk die het afgelopen schooljaar mee hebben gedaan met de Afvalrace. Wethouder Mark Wit reikte de leerlingen van de Wethouder Brederodeschool de Helden-van Rijswijkwisselbeker uit.