Gemeente Rijswijk stopt vraag naar interieurfoto’s woningen

Gemeente Rijswijk stopt vraag naar interieurfoto’s woningen

Ook in Rijswijk moesten mensen voor het bepalen van hun huis, foto’s maken van hun woonkamer, badkamer en keuken. Wanneer deze naar de gemeente gestuurd waren, werd de waarde van hun huis bepaald. Ongeveer 200 huiseigenaren kregen hiermee te maken. Na ongemak en controversie, gaat Gemeente Rijswijk stoppen met het vragen naar foto’s.

Schrik
“Inwoners schrokken van de brief. En dachten dat het niet klopte. We hebben het nagevraagd bij wethouder van Damme, het verzoek bleek toch echt,” zegt Elze Woudstra, fractievoorzitter D66. “Het is goed dat we werden benaderd door inwoners en dit na konden gaan.”

Nieuwe werkwijze
De vraag aan huiseigenaren om foto’s van hun interieur te sturen was onderdeel van een nieuwe werkwijze om de WOZ-waarde van een woning te bepalen. De onduidelijkheid over het proces hiervan en de dringende teksten in de brieven die tot verplichting leidden, gingen VVD Rijswijk en D66 Rijswijk veel te ver.

Zelf bepalen
Verder zegt Coen Sleddering, fractievoorzitter VVD: “Keuzevrijheid is belangrijk, iemand moet zelf kunnen bepalen of die binnenfoto’s gebruikt voor een goede waardebepaling.”

Tevreden over stopzetting
Elza Woudstra concludeert: “We zijn tevreden dat de wethouder het hiermee eens is en de pilot in Rijswijk nu stopzet. Ook de inwoners die al foto’s hadden opgestuurd worden geïnformeerd. Het is ook mooi dat de nieuwe inzichten over communicatie met inwoners door de wethouder worden meegenomen.”