Burgemeester Björn Lugthart reikt aan 18 mensen Nederlanderschap uit

Burgemeester Björn Lugthart reikt aan 18 mensen Nederlanderschap uit

Op woensdag 23 november heeft Björn Lugthart, burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, het aan 18 mensen het Nederlanderschap uitgereikt. Het ging om 12 volwassenen en zes kinderen, afkomstig uit de landen India, Burkina Faso, Polen, Irak, Rusland, Duitsland, Eritrea en Turkije.

Verklaring afleggen
Tijdens de ceremonie legden de genodigden, tegenover de burgemeester, de “verklaring van verbondenheid” af, door het zweren van de eed of het uitspreken van de belofte.

Naturalisatieproces
Door hun naturalisatie – zoals dit proces heet – laten de mensen zien dat zij verbonden zijn met de Nederlandse maatschappij en de rechten en plichten die daarbij horen. De Naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel in het proces om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Met deze nieuwe nationaliteit mogen de Nederlanders stemmen, politiek actief worden, wonen en werken in EU-landen en hulp vragen bij Nederlandse ambassades in het buitenland.

Snel thuis voelen
Tijdens zijn toespraak vertelde de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit en de verbondenheid met de samenleving van ons land. “U bent straks niet alleen Nederlander,” zei hij, “maar ook inwoner van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ik hoop dat u heel lang en met heel veel plezier in onze gemeente blijft wonen, en dat u zich hier snel thuis zal voelen.”

Afsluiting
Met een uitreiking van het document waarop staat dat ze het Nederlanderschap hebben verkregen, werd de ceremonie afgesloten. Daarmee kunnen de nieuwe Nederlanders een identiteitskaart of paspoort aanvragen. Natuurlijk gingen de genodigden naar huis met een mooi bosje bloemen en de Nederlandse vlag.