Rijswijk gaat zich inzetten voor betere verkeersveiligheid kinderen

Rijswijk gaat zich inzetten voor betere verkeersveiligheid kinderen

Voornamelijk jongeren zijn het slachtoffer van verkeersongelukken. Zo blijkt uit een recente publicatie van de halfjaarcijfers over ongevallen, gewonden en dodelijke slachtoffers in 2022. De cijfers werden onlangs gedeeld op een bijeenkomst van de provincie Zuid-Holland, waar bestuurders met elkaar afspraken om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen.

Rijswijk veiliger maken
Wethouder Armand van de Laar: “In Rijswijk maken we werk van ons actieplan verkeersveiligheid. Deze cijfers zijn zeer indringend. Dit heeft veel te maken met gedrag maar als gemeente kunnen we gevaarlijke punten aanpassen en bijvoorbeeld belangrijk schoolroutes in en door Rijswijk veiliger maken.”

Kinderen kwetsbaar
Ook in Rijswijk stijgt het aantal jonge verkeersslachtoffers. Kinderen zijn kwetsbaarder in het verkeer. Daarom is de urgentie groot en wil de gemeente met het Actieplan Verkeersveiligheid Rijswijk de verkeersveiligheid binnen de gemeente verbeteren. Dat zal gedaan worden door de weginrichting aan te pakken. Hieronder valt de aanleg van verkeersveilige schoolzones. Ook zal de gemeente zich inzetten op educatie en voorlichting over verkeersveiligheid. Meer handhaving zal er ook komen.

Rekening houden met anderen
“We maken de infrastructuur van de stad veiliger,” vervolgt van de Laar, “maar het is ook een gedragskwestie van asociaal of egocentrisch rijden. 80% van de verkeersdeelname is juist rekening houden met anderen. Maar het is heel lastig om als gemeente dat gedrag te beïnvloeden. Als mensen daar tips voor hebben, hoor ik het graag.”