Ruim 275 kinderen krijgen les over vuurwerk in gemeente Leidschendam-Voorburg

Ruim 275 kinderen krijgen les over vuurwerk in gemeente Leidschendam-Voorburg

In de gemeente Leidschendam-Voorburg krijgen deze maand ruim 275 kinderen les over vuurwerk. Politie, brandweer en handhavers van de gemeente vertellen hoe ze veilig kunnen omgaan met vuurwerk, wat ze beter niet kunnen doen en hoe ze het verschil herkennen tussen legaal en illegaal vuurwerk.

Kindcentrum Trampoline trap af
Brandweervrouw Hanneke en handhaver Fabienne gaven op dinsdag 6 december de eerste les aan groep 8 van Kindcentrum Trampoline in Leidschendam. De kinderen leerden welke regels er gelden voor het afsteken van vuurwerk. Ook werden zij bewust gemaakt van het gevaar van het onveilig afsteken ervan. Aan het eind van de les ontvingen zij allemaal een veiligheidsbril. Burgemeester Jules Bijl: “Het is het beste als kinderen alleen onder begeleiding van ouders vuurwerk afsteken. Natuurlijk is het extra spannend om het stiekem zelf te doen. Daarom is het zo belangrijk dat als zij vuurwerk aansteken, ze wel weten hoe het moet. Zo komen we zo veilig mogelijk de jaarwisseling door.”

Minder vuurwerkslachtoffers
De laatste les over vuurwerk staat gepland op 19 december. Na die les hebben ruim 275 kinderen van groep 8 op 11 van de 21 basisscholen in de gemeente vuurwerkles gehad. De lessen worden gegeven aan kinderen van groep 8 omdat dat de gemiddelde leeftijd is waarop kinderen beginnen met het afsteken van vuurwerk. “Veel ongelukken vinden plaats in die leeftijdsgroep. We hopen door de lessen niet alleen het aantal vuurwerkslachtoffers te verminderen, maar ook het aantal aanhoudingen onder jongeren en de schade tijdens de jaarwisseling te beperken” vertelt burgemeester Jules Bijl.