Bomencontrole in Rijswijk: boomziektes aanwezig, maatregelen genomen

Bomencontrole in Rijswijk: boomziektes aanwezig, maatregelen genomen

Rijswijk, als één van Nederland’s groenste gemeentes, vindt groen en bomen belangrijk. De gemeente doet er veel aan om al haar bomen goed te verzorgen en gezond te houden. Elk jaar worden er zo’n 9000 bomen gecontroleerd op hun conditie en veiligheid. Dat gebeurt nu weer.

Risicovolle situaties
Er wordt goed in de gaten gehouden hoe gezond een boom is. Soms lijdt een boom aan een bomenziekte. Hierdoor sterft hij af. Dat kan gevaarlijke situatie’s veroorzaken. Denk hierbij aan een grote tak of zelfs volledige boom die loskomt en op de weg belandt. Al helemaal in de wintermaanden met veel wind, regen en soms zelfs storm is het belangrijk om dit te voorkomen. Om deze reden heeft de gemeente ook een hoop bomen gekapt in de herfstperiode.

Ernstige boomziektes
Ook heeft Rijswijk te maken met ernstige bomenziektes: bijvoorbeeld de iepziekte, essentaksterfte en kastanjebloedingsziekte. Bacteriën en schimmels veroorzaken deze ziektes, die uiteindelijk dodelijk zijn voor een boom. Vaak kun je ook niet zien dat een boom ziek is, omdat deze ziektes dan aan de binnenkant “groeien”. Wanneer de ziekte ontdekt wordt, is het al te laat voor de boom.

Nieuwe bomen in Rijswijk
De boomdeskundigen van Groenbeheer houden nauwkeurig alle bomen in de gemeente in de gaten. Ook controleren zij ze regelmatig op verschijnselen van boomziektes. De zieke bomen moeten helaas gekapt worden. Jammer voor het groen in de gemeente, maar wel veiliger voor de mensen. Natuurlijk worden er ook veel nieuwe bomen geplant. Rijswijk is al lang een gezonde, zeer groene gemeente, en dat willen ze graag behouden.