Afscheid van de Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs 2021-2022

Afscheid van de Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs 2021-2022

Op woensdag 14 december was het afscheid van de Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs 2021-2022. Het afgelopen jaar hebben de ambassadeurs een belangrijke rol gespeeld in het zichtbaar maken van wensen en ideeën van kinderen in Rijswijk. Wethouder Armand van de Laar zette de ambassadeurs voor de laatste keer in het zonnetje.

Verschillende taken
Maandelijks kwamen de Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs bij elkaar op het stadhuis om in gesprek te gaan over thema’s als verkeer, afval en milieu, speeltuinen en een veilige omgeving. En het bleef niet alleen bij praten. De ambassadeurs gingen op werkbezoek en adviseerden het bestuur van Rijswijk gevraagd en ongevraagd over hoe de omgeving rondom scholen verkeersveiliger kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld door een digitaal snelheidsbord te plaatsen, verkeersveilige schoolroutes te realiseren en door de functie en regels van de zoen & zoef zone nog eens onder de aandacht te brengen. Daarnaast gaven ze adviezen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat ieder kind in Rijswijk zich kan vermaken in de speeltuin. Door meer diversiteit in de speeltuinen aan te brengen, zodat elke speeltuin verschilt. Of door meer uitdagende speeltoestellen voor kinderen van 9 jaar en ouder.

Leren, adviseren en aan de slag
Gemeente Rijswijk zag de kinderrechtenambassadeurs terug bij allerlei activiteiten. Zoals de opening van de schoolzone bij de Mariaschool, de opening van basisschool IKC Parkrijk, de kranslegging tijdens dodenherdenking en de viering van de Vrede van Rijswijk 1967 – 2022. Deze zomer gingen de ambassadeurs in debat met de gemeenteraad over de vraag wat Rijswijkse kinderen nodig hebben om veilig op te groeien.

Rijswijkse kinderen krijgen een stem
Gemeente Rijswijk wil kinderen en jongeren invloed geven op hun leefomgeving door ze mee te laten doen in de samenleving. De gemeente investeert in jeugdparticipatie door kinderen en jongeren actief te laten meedenken, meebeslissen en meedoen. Dit doet de gemeente onder andere door de inzet van Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs. ‘De ambassadeurs mogen meer dan trots zijn op hun bijdrage, samen geven ze andere Rijswijkse kinderen een stem. Ze vertegenwoordigen hun achterban zoals klasgenootjes, vriendjes uit de straat of van hun sportclub. En ze nemen wensen en ideeën die zij horen mee naar de gemeente. Hun frisse blik is enorm waardevol. Wie weet zien we deze kinderen in de toekomst nog terug als ambtenaar, raadslid, wethouder of zelfs burgemeester van Rijswijk’, aldus wethouder Armand Van de Laar. Ook de ambassadeurs kijken terug op een mooie tijd: ‘We hebben een hoop geleerd over wat er allemaal komt kijken bij een gemeente. We mochten meedenken over onderwerpen zoals veiligheid en leefbaarheid. De gemeente luisterde goed naar onze adviezen. Als kinderrechtenambassadeurs hebben we echt iets kunnen doen om Rijswijk beter te maken’, aldus ambassadeurs Madeleine, Jolien en Melia.

Kinderrechtenambassadeurs 2023
De nieuwe kinderrechtenambassadeurs van 2023 zijn inmiddels bekend. Begin volgend jaar stellen zij zich voor, dan start de vierde lichting Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs.