Wel of geen harde knip op de Monnikenweg scheurt wijk in tweeën

Wel of geen harde knip op de Monnikenweg scheurt wijk in tweeën

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 19 januari is de discussie voor wel of geen harde knip op de Monnikenweg wederom aangewakkerd. Er waren tijdens de vergadering meerdere bewoners aanwezig. Enkelen spraken de gemeenteraad toe vanwege het recht om in te spreken.

Verkeersveiligheid 
De verkeersveiligheid op de Monnikenweg is al een tijdje een hot topic in de gemeente. Er wordt veel te hard gereden terwijl er veel voordeuren, spelende kinderen en een school aan de weg liggen. Daar moet nu dus verandering in gaan komen en volgens het college is de oplossing de harde knip. Het probleem is nu alleen dat dit de wijk in tweeën scheurt met een kamp voor de harde knip en kamp tegen de harde knip.

Bewoner vertelt verhaal
Richard Camijn woont aan de weg en is voorstander van  de harde knip en zegt, “Het gevoel bekruipt mij dat de tegenstanders van de knip op microniveau denken en de voorstanders op macroniveau. Waarbij de tegenstanders alleen aan de verkeersveiligheid denken van de Brinklande en de Kerkuillande en de voorstanders denken aan de veiligheid van de hele wijk Ackerswoude.”

Veel tegenstanders aan het woord
Er waren meerdere tegenstanders van de harde knip aan het woord. Zij hebben de angst dat de harde knip het verkeer in de wijk zal verhogen. Langs de wegen waar veel speeltuinen staan zullen meer gevaarlijke verkeerssituaties gevormd worden, aldus de tegenstanders. Als de knip wordt gerealiseerd is dat ook ten nadele van de hulpdiensten, die zullen er volgens insprekers 50 seconden langer over doen om over de weg heen te komen.

Onderzoeken
Wethouder Bart van Straten vertelt dat na meerdere onderzoeken in de wijk de conclusie is getrokken dat met een harde knip bij de school er gemiddeld 1000 verkeersbewegingen per dag minder zullen zijn. Dat is voor hem een hele belangrijke afweging. Ook zal de harde knip voor betere verkeersstroming zorgen. Mensen kunnen via alle kanten de wijk betreden en het centrum inkomen. De wethouder haalt ook een geslaagd voorbeeld aan van de harde knip bij de Lange Campen.  Daar werkt het.

Oordeel 
De raad zal volgende week stemmen over dit complexe thema. Wat de uitkomst ook is, hopelijk keert daarna de rust weer terug tussen de bewoners van de Monnikenweg.