Oorlogsheld George Maduro krijgt expositie op Buitengoed Dorrepaal

Oorlogsheld George Maduro krijgt expositie op Buitengoed Dorrepaal

Oorlogsheld George Maduro krijgt een eigen tentoonstelling op het Buitengoed Dorrepaal. Het landgoed en de acties van Maduro speelden een cruciale rol in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijding Dorrepaal
In 1916 wordt op Curaçao George Maduro geboren. Op zijn tiende sturen zijn ouders hem naar Nederland, omdat zij willen dat hij een goede opleiding krijgt. Als in 1939 oorlog uitbreekt in Europa wordt Maduro dat jaar benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie.

Als in Nederland de oorlog uitbreekt, krijgt Maduro in de begindagen de opdracht om de door de Duitsers bezette Buitenplaats Dorrepaal (toen Villa Leeuwenbergh genoemd) te bevrijden. Ondanks dat hij een maar een klein peleton had, wist hij de Duitsers tot overgave te dwingen. De bevrijding wordt gezien als een bepalende factor voor de toenmalige regering en Koninklijke familie om te kunnen ontkomen aan de Duitsers.

Als het Nederlandse leger capituleert, wordt Maduro gevangen genomen. In de gevangenis helpt hij het verzet en probeert later te ontsnappen. Tijdens deze poging wordt hij verraden, waardoor hij opnieuw vast wordt gezet. Hij komt uiteindelijk in gevangenschap te overlijden. Postuum wordt hem de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend.

Expositie
Op 23 februari zal de tentoonstelling in besloten kring worden geopend. Vanaf 24 februari tot en met 10 mei is de expositie voor iedereen te bezoeken.

De tentoonstelling is gewijd aan het leven van Maduro en de heldhaftige acties tijdens de oorlog. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden via georgemaduro.com.


Bron foto’s: S-MG Den Haag en ©familiecollectie George Maduro