Alaaf! Vier carnaval mee in de gemeente Leidschendam-Voorburg

Alaaf! Vier carnaval mee in de gemeente Leidschendam-Voorburg

Op zaterdag 18 februari is het carnaval. Na jaren van afwezigheid kunnen de festiviteiten eindelijk weer plaatsvinden. Kom vooral feestvieren in Zwabberdam (Leidschendam) en Gaandrië (Stompwijk).

Alaaf!
Vorig jaar was er onverhoopt toch weer een lockdown door corona. Dit gooide roet in het eten voor de carnavalsverenigingen. Maar in 2023 mag het eindelijk weer en wordt het carnaval weer als vanouds uitbundig gevierd.

In de ochtend overhandigd burgemeester de hamer aan de prinselijk paar, waarmee de ‘macht van de gemeente’ wordt overgedragen. Dit is het officiële startmoment van het carnaval.

Carnavalsoptocht
Zoals traditie rijdt er ook weer een optocht met carnavalswagens van de Damzwabbers en van de Gaanders door de gemeente. De stoet begint om 11.30 op de Veurse Achterweg in Leidschendam. De Damzwabbers eindigen bij de sluisjes in Leidschendam, terwijl de Gaanders hun tocht vervolgen naar Gaandrië (Stompwijk). Naar verwachting komt de stoet daar rond 16.00 uur aan.

Verkeer
Gedurende de carnavalsoptocht moet verkeer rekening houden met een kortstondig, maar feestelijk oponthoud. Dit kan maximaal dertig minuten vertraging opleveren, aldus de gemeente.

Om het carnavalsfeest in Stompwijk veilig te laten verlopen wordt een deel van de Meerlaan afgesloten voor verkeer. De afsluiting duurt van 15.00 tot 20.00 uur. Het verkeer wordt door middel van borden omgeleid.

Feestelijkheden
Naast de optocht zijn er andere traditionele feestelijkheden. Denk daarbij aan het straatcarnaval, maar ook het Gaandriaanse Gekostumeerde Bal en het Groot Carnaval van de Damzwabbers.

Bekijk voor de complete programma’s van beide carnavalsverenigingen op de websites van De Gaanders en Damzwabbers.