[VIDEO] Wethouder en kinderrechtenambassadeurs openen expositie Nationaal Park Hollandse Duinen

[VIDEO] Wethouder en kinderrechtenambassadeurs openen expositie Nationaal Park Hollandse Duinen

In Bibliotheek Aan de Vliet in Rijswijk is er tot en met april een expositie over het Nationaal Park Hollandse Duinen te bezichtigen. Op Warmetruiendag, dat plaatsvond op vrijdag 10 februari, opende wethouder Werner van Damme samen met de kinderrechtenambassadeurs de expositie om aandacht te vragen voor zuinig omgaan met energie en de zorg voor klimaat en natuur.

Warmetruiendag
Klimaatverbond Nederland is de initiatiefnemer van Warmtetruiendag. Op deze dag wordt de aandacht gevestigd op dat iedereen een warme trui aantrekt zodat de verwarming in scholen, kantoorpanden en thuis een beetje lager kan. Daarmee wordt er energie bespaard en wordt het klimaat gesteund. Dat is belangrijk voor de natuur. In Bibliotheek Aan de Vliet stond de verwarming op vrijdag 10 februari ook een graadje lager. Twaalf kinderrechtenambassadeurs en wethouder Werner van Damme hadden een warme trui aangetrokken om de reizende expositie Nationaal Park Hollandse Duinen te openen. De expositie vertelt meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen en de Landgoederenzone, die deel uitmaakt van het Nationaal Park.

Landgoederenzone
De Landgoederenzone in Rijswijk is een gebied van ruim 200 hectare dat wordt gevormd door historische parken en gebouwen, waardevolle archeologische vindplaatsen en mooie natuur. Het is een uniek groengebied in Rijswijk en een fijne plek om te wandelen, spelen, sporten, fietsen of tot rust te komen.

Expositie
Om meer bekendheid te geven aan het Nationaal Park Hollandse Duinen is er een reizende expositie gemaakt. Het is een uniek gebied. Met een beetje geluk zie je vossen, bijzondere vogels, reeën en zeehonden. En dat midden in een dichtbevolkt gebied. De expositie laat zien hoe belangrijk dit gebied is en wat je er allemaal aan activiteiten kunt doen. Deze expositie staat momenteel in Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk en is daar nog tot eind april te bezichtigen.

Klimaatverandering
Wethouder Van Damme legt uit hoe de Warmetruiendag verbonden is aan klimaatbewustzijn en het behoud van natuur en waarom dat belangrijk is voor het Nationaal Park en de Landgoederenzone van Rijswijk: ”In de zomer hebben we vaker last van hittestress en er zijn ook steeds vaker extreme neerslagperiodes. De natuur in onze eigen omgeving is ontzettend belangrijk om goed met deze weersomstandigheden om te gaan. We moeten goed zorgen voor onze natuur.” Een van de kinderrechtenambassadeurs vertelde over de impact van klimaatverandering op de eigen omgeving: ”We moeten goed zorgen voor het klimaat anders zijn de duinen niet hoog genoegd en komt het zeewater hier en kunnen we hier niet meer wonen en in de natuur spelen.”

Investeren
De gemeente Rijswijk gaat de komende jaren flink investeren in de Landgoederenzone. Ook wil de gemeente inwoners meer bekend maken met het gebied en hen hierbij betrekken. De expositie geeft de kans om Rijswijkse inwoners meer bekend te maken met het Nationaal Park Hollandse Duinen in het algemeen en de Landgoederenzone in het bijzonder.

Kom naar de Bibliotheek aan de Vliet en ontdek alles over wat je in de Landgoederenzone en in het Nationaal Park de Hollandse Duinen kunt beleven.