Gemeente Rijswijk stimuleert drinken van water

Gemeente Rijswijk stimuleert drinken van water

De gemeente Rijswijk wil het belang van water drinken onder de aandacht brengen en is daarom de ‘Drinkwatercampagne’ gestart. Wethouder Mark Wit (Volksgezondheid bezocht daarom de Mariaschool en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Campagne
De gemeente Rijswijk zet in op meer water drinken, in plaats van suikerhoudende dranken. Het is goed om daar al jong mee te beginnen, aldus de gemeente. Hoe eerder kinderen gewend zijn om water te drinken, hoe gewoner het is. Hierdoor zullen zij ook op latere leeftijd vaker voor water kiezen in plaats van bijvoorbeeld cola.

De wethouder bezocht de Mariaschool en ging daar in gesprek met leerlingen van de leerlingenraad. Eén van de leerlingen vertelde dat hij in het weekend wel eens frisdrank drinkt, maar op een schooldag vaak meer water. “Dat hoeft echt niet saai te zijn, want door bijvoorbeeld fruit in het water te doen, zit er wel een lekker smaakje aan.”

“En dat is precies de boodschap van de drinkwatercampagne”, reageerde de wethouder. De gemeente heeft daarom ook een receptenboekje gemaakt. ‘Daarin staan verschillende recepten om water een lekker smaakje te geven. Voor elke maand een ander recept’, aldus de gemeente.

Op de Mariaschool waren ook een diëtiste en een adviseur Gezondheidsbeleid Jeugd van de GGD Haaglanden aanwezig. De drinkwater campagne is in samenwerking met de GGD tot stand gekomen. De diëtiste vertelde over de richtlijn voor water drinken en deed een quiz met de leerlingen.

Ook bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) besteden ze aandacht aan het drinken van water. De Jeugdgezondheidszorg, gehuisvest in CJG, deelt tijdens de contactmomenten van elf maanden drinkwaterflessen uit aan ouders, samen met de receptenboekjes. “Daar zijn al veel positieve reacties op gekomen van de ouders”, vertelt Naomi, Jeugdverpleegkundige van JGZ.

Veel voordelen
Wethouder Wit legt uit dat water drinken veel voordelen heeft: “Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Voldoende water drinken zorgt voor meer concentratie en het maakt je minder snel moe. Water drinken hydrateert ook de huid en zorgt voor een goede werking van onze spieren en nieren. Het is dus belangrijk voor ons hele lichaam.”

Kinderen van 1 tot en met 13 jaar hebben ongeveer 1 – 1,5 liter drinken per dag nodig. Het advies aan kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen is elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. “Het is leuk om te ontdekken welke smaken je lekker vindt. Probeer bijvoorbeeld eens sinaasappel of aardbeien toe te voegen. Zo kun je misschien wel verrassende combinaties bedenken”, aldus de wethouder.

Recept van februari
Wil je ook een lekker smaakje aan uw water geven? Het recept van februari heeft de volgende ingrediënten:
–        1 liter water
–        Een halve appel in schijfjes
–        Een halve peer in schijfjes
Stamp de partjes appel en peer een beetje fijn om het sap vrij te laten komen en voeg ze toe aan het water. Eventueel kan je er een stokje kaneel aan toevoegen.